Erzurum’da yayımlanan Doğu Gazetesi’nin Birinci Kânun (Aralık) 1937 tarihli sayısı. Gazete birinci sayfadan anons vermiş bu haberi, spor sayfasında da ayrıntılamış. Haber şu: “Erzurumlular Bayburdu 3-1 mağlup ettiler”
 
Bugün olsa, “Ne var canım bunda?” denilebilir ama tarihe bakınız 1 Aralık 1937… O tarihte futbol ve futbol takımları var Bayburt ve Erzurum’da. Ve Bayburt, Erzurum’a maça gidiyor.

Sonrasını haberden okuyalım:

“Epey zamandan beri beklenilen Bayburd futbolcuları geçen cuma günü şehrimize gelerek Halkevine misafir edilmişler. Bu maç için bir aydan beri muntazaman çalışan Erzurum sporcuları oldukça kuvvetli ve muhtelit (karma) bir takımla Pazar günkü maça çıktılar. Buna mukabil (karşılık) sahasızlık yüzünden muntazam çalışamayan Bayburdlular da halkevi takımı şeklinde idiler. Misafirlerimiz şehrimizde kaldıkları müddet zarfında gerek halk, gerek idare adamları, gerekse sporcu kardeşlerinden gördükleri iyi kabul ve teveccühten son derece mütehassis olmuşlardır (duygulanmışlardır). Bilhassa maç esnasında halkın gösterdiği sportmenlik terbiyesi cidden bütün bölgelere nümune olacak seviyede idi. Maç müddetince ufak bir münakaşa olmadığı gibi, sayılmayacak kadar ad az favul olmuştur. Buna mukabil her iki takım çok canlı ve güzel oynamıştır.
Maçtan sonra Bayburdlu sporcular şerefine halkevinde, halkevi tarafından bir çay verilmiş… (Bu bölümler okunamıyor)

Oyuncular kol kola sahaya çıktılar. Bölgenin yeni futbol ajanı kısa bir nutuk söyledi ve para atılarak kaleler intihap edildi.

Erzurumlular rüzgârın altına düşmüşlerdi. Oyunun hemen ilk yirmi dakikası Bayburdun sıkı tazyiki (baskısı) altında geçti. Fakat gol olmadı. Yirmi beşinci dakikada oyun yavaş yavaş müsavi (denk) bir şekle girdi. Erzurum santraforunun ani olarak sola verdiği topu solaçık Hulüsi sıkı bir vuruşla gole çevirdi.

İkinci devrede rüzgâr tamamen dinmişti. Bayburd müdafaasında oynıyan Seydi merkez muhacime (hücuma) geçmişti. Merkez muhacim Reşad’ın bir ara pası Şemsi’nin ayağile gole çevrildi. Biraz sonra da Hulusi üçüncü golü yaptı. Nihayet çok güzel oynıyan Bayburd förleri (forvetleri) de Seydi’nin ayağile bir gol kazandılar ve oyun bu suretle çok temiz bir şekilde nihayetlendi.”

Evet futbol maçı o yıllarda, yani Atatürk devrinde… Ve dostluk ve kardeşlik, centilmenlik, konukseverlik. Bugüne örnek olsun.

Bugüne bir gönderme daha yapmam gerekiyor ama: Bu maç ve bu takımların kurulup organize edilmesinde Bayburt ve Erzurum halkevlerinin rolü… Bayburt takımı bir halkevi takımı; Erzurum takımı karma ama orada da halkevi ağırlığı var. Ve Bayburt takımı Erzurum halkevinde konuk ediliyor. Halkevlerini 1951 yılında kapatan, mal ve mülküne el koyan, talan ettiren ve eden, binalarının bazılarını tuvalete çeviren, halkevleri kütüphanelerinde bulunan milyonlarca kitabı kamyonlara doldurup alanlara taşıyan ve oralarda ateşe veren Demokrat Parti iktidarına lanet olsun!

Ve bu vesile ile Bayburt’un golünü atan Seydi’yi de merak ettiğimi ifade edeyim. Sevgili Murat Okutmuş, araştırır ve yazarsa, çok mutlu olurum.