http://okulweb.meb.gov.tr/69/03/282409/hakkimizda.htm adlı resmi web sitesinde “Demirözü ilköğretim Okulu Tarihçesi”ne rastladım, okudum. Hem bir nostalji oldu benim için hem de başta dedemin öğretmenliği olmak üzere, bilmediğim birçok şeyi öğrendim.

Demirözü İlköğretim Okulu, benim de okulum, birinci sınıfı 1955 yılında orada okumuş, sonra düşmüştüm gurbet yollarına. Geçenlerde değerli hemşerimiz şair-yazar Yahya Akengin sordu bana hangi yıllarda Demirözü’nde okuduğumu, benim okuduğum yıl o da oradaymış ama birkaç sınıf öndeymiş, hatırlayamadık birbirimizi. Öğretmenlerimizden söz ettik. İkimiz de sayıverdik adlarını bir nefeste. Unutulur mu? Sonra Yahya Bey “Biliyor musun yıkmışlar okulumuzu” dedi, ben “Neleri yıkmadılar ki?” diye karşılık verdim.

Okulu yıksalar da tarihçeyi yıkamıyorlar işte, o dimdik ayakta, benim bilmediklerimi bile öğretiyor bana.

Tarihçenin ilk paragrafını okuyalım önce, sonra oradaki isimlere dair anlatacaklarım var:

Kısanta Köyü’nde ilk olarak Of’un Şarah Köyü’nden Hafız Saleh Efendi 1920’li yıllarda köy imamı olarak çocukları da medresede okutmaya başlamıştır. 1930 yılında Şevki GÜRBÜZ bir köy odasında köylünün verdiği ücretle gayri resmi olarak Kur'an ve Anadolu yazısı kitaplarını 3 yıl kadar okutmuştur. Burada okuyanlardan halen Demokrat Parti Bayburt mebusu Ekrem OCAKLI ve Emekli Yüzbaşı Halim OCAKLI ve daha birçokları Bayburt’taki resmi beşli mekteplere kayıt olmuşlardır. Köy bir ara dört beş sene kadar okulsuz kaldıktan sonra yeni yazının çıkması üzerine Reşat GÖLE Halk Dershanesi açmak üzere hükümet tarafından köye gönderilmiş bundan sonra da köy halkından Hasan AKBAL yeni harfleri okutmuştur.. Hasan AKBAL’dan sonra tekrar köy 1935 yılına kadar yine okulsuz kalmıştır. Bu yılın kışın da halen nüfus memuru bulunan Nazım ORHAN Hükümet tarafından köye tayin edilmiş bu suretle halk dershanesi yeniden açılmıştır. 1936 yılında Muhtar Şevki GÜRBÜZ zamanında şimdiki okulun inşasına başlanılmış ve 1937 yılı yazında eğitim öğretime açılmıştır.

İnşaat köy halkından Seyit BULUT a kontrata verilmiş, marangoz işlerini Bayburtlu Şevket ve Ahmet ustalar yapmıştır. Ağacın, kum, kirecin ve taşın nakli köylülerce yapılmış kalan işler için de Seyit BULUT’a köy bütçesinden 4500 lira ödenmiştir. Civar köylerden ciddi bir yardım görülmemiştir.

 
Bu paragrafta adı geçen Şevki Gürbüz, dedem benim. Muhtarlığını, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı gâziliğini, askeri rüştiyede okumuşluğunu ve Bayburt köylerinin en iyi fıkra anlatanlarından biri olduğunu (Sadri Karakoyunlu Paşa’nın Bayburt Tarihinde adı geçiyor bu bağlamda) biliyordum ya, büyüklerim bana öğretmenliğini hiç anlatmamışlardı. Demokrat Parti Milletvekili Ekrem Ocaklı ve kardeşi emekli Yüzbaşı Halim Ocaklı, dedemin yeğenleridirler, demek onlar da ilk eğitimlerini dayılarından almışlar, bunu da ilk kez duyuyorum. Nazım Orhan’ın (Nazım Amca) nüfus memurluğunu biliyordum elbette -oğlu Ersin’le yaşıttık, Kelkit’te ilkokulda aynı sınıfta okumuştuk- fakat onun öğretmenliğini de bu tarihçeden öğrenmekteyim, bilmiyordum. Babam 1978 yılında Trabzon Ziraat Bankası’nda görev yaparken, Nazım Amca da orada idi. Babama evini tarif ediyormuş, evde anlatır anlatır gülerdik “Cavat’ım, embele sikorta binasına arhaan verürsen, tam garşıdaki sokakta ev..”
Tarihçenin kalan bölümü şöyle:

1945 yılında ise Muhtar Ali Osman ÖMER’in zamanında köy bütçesinden müstakil bir öğretmen evi yapılmıştır okulun teslimi münasebeti ile başta Bayburt Kaymakamı Hamit ONAT, Gümüşhane Jandarma Alay Komutanı ve Maarif Müdürü Vehbi OKAY la şehirden gelen kırk kadar şekçin davetli ve civar köylerden iştirak eden kalabalık bir halkın huzurunda kaymakam ve maarif müdürünün  nutuklarını müteakip kurdele jandarma alay komutanı tarafından kesilmiştir. O gün davetlilere 12 kuzu kesilerek 24 saat mükemmel bir ziyafet verilmiştir. Çeşitli eğlence ve şenlikler yapılarak hoş vakitler geçirilmesi sağlanmıştır.

Eski Cami’nin yanında eğitim öğretime devam eden Kısanta İlkokulu 1971 yılında iki katlı ortaokul olarak inşa edilen Kısanta Ortaokulunun alt katına taşınmıştır. O günden günümüze kadar bu binada eğitim öğretime devam etmiştir. 1991 yılında taşımalı sisteme geçildiğinden çevre köyleri öğrencileri merkeze taşınmaya başlanmıştır. Okulumuz bu tarihten itibaren taşıma merkezi okulu olarak faaliyet göstermiştir.1992 de ilköğretime dönüştüğünden ilkokul ile ortaokul  birleştirilmiştir. Bu tarihten itibaren Demirözü İlköğretim Okulu olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Mevcut binaya daha sonra 8 derslik ilavesi yapılmıştır.


Kısanta Okuluna ilk olarak Pulur Baş Öğretmeni Ömer GÜRER idareten tayin edilmiş ve sırayla Rıza ERDEMLİ, Adnan KAMTEK, Sırrı AKKOYUNLU, Temel KOÇAK, Kemal AKTAN, Mustafa İŞBİLİR, Ziya TAYFUR, Hatice ZEYBEK, Temel AKKOYUNLU, Münir DUMAN ve Hüseyin CAĞAN’ın tayinleri yapılmıştır.

Bu paragrafta adı geçen Rıza Erdemli, Nesibe Halam’ın kocasıdır, Aydın Bozdoğan’lıydı, Demirözü’nde evlenmişler, sonra Rıza Bey memleketine yaptırmış tayinini. Nesibe Halam, rahmetli babamdan yaşça büyük, İzmir’de yaşıyor şimdilerde, yaşı doksana vurdu, Tanrım sağlıklı ömür versin.

Hatice Zeybek, öğretmenimdi, daha sonra Kelkit’te de karşılaştık, kocası sağlık memuru Kemal Amca (Kitreli Zeybeklerden) ile babam arkadaştı, ailece görüşürdük. Münir Duman ve Hüseyin Çağan da müdürümüz ve öğretmenlerimizdiler. Ziya Tayfur’u görmüşlüğüm yoktur ama Tayfur’ların babaannemin sülalesi olduğunu çok iyi biliyorum.

Böylece okula ilk adımımı attığım ata yurdumun ilkokulunun tarihçesine ben de bir şeyler katmış oluyorum.

Selam olsun oralara, selamım duyulsun tüm sağlar ve ölülerce…