Kitap, iç dünyamızın temel gıdasıdır. Ruhumuzu aydınlatır, düş dünyamızı gümrahlaştırır, öz güvenimizi diri tutar; dahası da bilgimize bilgi, görgümüze görgü, sevgimize sevgi katar.

Bayburt’u, bulunduğu yerden daha ileriye götürmek; uygar dünyada adına yakışır bir yer edindirmek; aydınlık bir geleceğe güvenilir adımlarla yürüyen Bayburt genç kuşağını oluşturmak istiyorsak yöremizde okuma/ okuduğunu nesnel olarak yorumlama/ yorumlarıyla ufkunu geliştirip çağcıl bir yol tutturma beceri ve alışkanlığını kazandırmak gerekir.

Mutlulukla belirtmeliyim ki, Bayburt’ta bu yolda umut verici girişimler var.

1.30 Nisan/12 Mayıs 2018 tarihleri arasında “KİTAP ŞENLİĞİ” düzenlendi. Bu tür etkinlikler okuyucu sayısını arttırmakla kalmıyor, okuyucu/yazar buluşmasının sinerjisini de topluma yansıtıyor. Kişiler –özellikle de gençler- tanıştığı, söyleştiği yazar aracılığıyla yazın dünyasının büyüleyici ortamına giriyor. Okuduğu kitaplarla, yeni kitaplara kavuşma tutkusu tavan yapıyor. Şenliği düzenleyenlere ALKIŞ!

2.Bayburt Belediyesi, okullara kitap desteği sağlıyor. Düzenleyip uygulamasını sağladığı KİTAP SEFERBERLİĞİ, toplumcu bir belediyeye yakışan en güzel davranışlardan birisi. Sanırım bu anlamlı ve güzel girişimin sürekliliği sağlanacak, kapsamı genişletilecektir. Ayrıca desteği sağlayacak kitapların seçiminde de pedagojik duyarlılık gösterilmiştir. Bu seferberliği düzenleyip uygulayanlara ALKIŞ!

3.Bayburt Valiliği çok anlamlı bir girişimde bulunmuş: YOL ARKADAŞIM KİTAP OLSUN! Yıllardır bu konuda çok duyarlı oldum. Hele “cep telefonları” kullanılmaya başladıktan sonra bu duyarlılığım daha da arttı. Özellikle kentlerdeki toplu ulaşım araçlarında yolculuk yapanlar, zamanlarını cep telefonlarıyla oyalanarak geçiriyorlar. Kitap, dergi, gazete okuyan yok denecek kadar az. Hele uzun yol yolcularının kaçı yanına kitap alır? 50 yıla dayalı deneyimlerime dayanarak söylüyorum “en iyi, en yararlı, en güvenilir yol arkadaşı KİTAPtır.” Bayburt Valiliği’ne ALKIŞ!

4.Bayburt Belediyesi Başkanı öğretmen kökenli, okumanın değerini ve önemini biliyor. Sanırım bu özelliği nedeniyle de okuma etkinliklerine Bayburt Bele-diyesi’nin katkısını sağlıyor. İşte o etkinliklerden birisi daha: “KIRK BEŞ YAŞ ÜSTÜ OKUMA YARIŞMASI”. Bu etkinlik Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi tarafından ve Bayburt Belediyesi’nin katılarıyla gerçekleştirilmiş. Anlamlı, yararlı ve çok amaçlı bir etkinlik! Düzenleyenlere ve katılanlara ALKIŞ!

Sonuç olarak, bu tür etkinlikler Bayburt kültürünün, sosyal yapısının olgunlaşıp çağa ayak uydurması; özellikle gençlerin okumaya eğiliminin artıp çeşitlenmesi açısından çok önemli ve yararlı.

Ancak, bu tür etkinliklerin sonuçlarının bilimsel bir biçimde değerlendirilmesi de gerekiyor. Bu değerlendirmeler ışığında etkinliklerin aksayan ve eksik yönleri nesnel olarak belirlenmeli, gelecek etkinliklerde düzeltilmesi sağlanmalıdır. Etkinliklerin yaygınlaştırılmasına ve çeşitlilik kazanmasına çaba gösterilmelidir.

Unutmayalım, yöremize yapacağımız en önemli yatırım; çağdaş, okuyan, okuduğunu anlayan, anladıklarıyla yorumlar üreten gençler yetiştirmek olacaktır.

Yine unutmayalım, KİTAP IŞIKTIR!