Günümüz dünyasında internet sayesinde her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. Bu işi kültürel sohbetlerle, kitap, gazete, dergi okuyarak yapmak ise daha leziz ve daha insanî. 

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen yıl yayınlanan kitap artıyor. İlesam, Türk Edebiyatı Vakdı, Yazarlar Birliği edebiyatla uğraşan dernekler sohbet geleneğini sürdürüyor. Şehrimizde 2004 yılında kurduğumuz dernekle başlattığımız bu tür faaliyetleri şimdi BAYDER ve BEKDER devam ettiriyor.

Kültürün sermayesi ve görünen yüzü konuşma dilimiz olması gereken yerde değil. Civar şehirler dahil günlük konuşmalarımızda az kelimeli, sığ, bol küfürlü kelimeler ihtiva eden cümleler kullanıyoruz. "Aynen-yani" gibi basit sözcüklerle muhatapları cevaplandırırken kadim kültürümüzle yoğrulmuş kelimeleri, eski yazarların yazdığı eserleri unutuyoruz.

Kültürel faaliyetlerini methettiğimiz dernekte dinlediğimiz aşık, herkesçe bilinen Türk Sanat Müziği eserinin güftesine kendi mahlasını yamamış, diğer dernekteki türkücümüz ise bilinen Erzurum türküsünün sözlerini değiştirerek Bayburt türküsü bestelediğini iddia etmişti.

Toplumun üreticilikten vazgeçmesinin etkisi her yerde hissediliyormuş. Kır tarlaların dahi ekildiği, otlakların-dağların hayvan sürülerinden geçilmediği, şehrin eski çarşısının çekiç sesleri ile inlediği, üretilen mis gibi gıdaların kamyonlarla büyük şehirlere gönderildiği, taşın-ahşabın dantel gibi işlendiği evlerin yapıldığı, evlerdeki ehram-kilim tezgâhlarının hiç durmadığı, velinin-delinin korunup gözetildiği, sevdanın üstün tutulduğu günlerde yazılırmış şiirimiz, söylenirmiş türkümüz...

Not: Gerçekleştirdikleri Bayburt Sempozyumu ve Kop Savunması toplantısının kitaplaşmış halini üniversitemizden bekliyoruz.