Sağlıklı beslenme, doğumdan itibaren bildiğiniz gibi kişinin genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Özellikle çocukluk döneminde, doğru beslenme alışkanlıkları sadece büyüme ve gelişmeyi değil, aynı zamanda okul başarısını da olumlu yönde etkiler.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, çocukların hem fiziksel gelişimlerini hem de okul başarılarını destekler. Bir Türk Atasözünde der ki: "Aç ayı oynamaz!" Bir başka Atasözünde de der ki: "Aç köpek ava gitmez!" Eğitim sürecinde elde edilen bilgi ve yeterlilikler, sağlığın korunmasında önemli bir rol oynar. Çocuklar okul çağında büyüyüp sosyalleşirken, alınacak koruyucu önlemler ileri ki yaşlarda sağlık durumunu önemli ölçüde etkiler. Okul ortamının çocuğun ruhsal ve sosyal sağlığı üzerindeki etkisi büyüktür. Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocukların doğal gelişimini olumsuz etkileyebilir; bu da boy kısalmasına, algılamada azalmaya, öğrenme güçlüklerine, davranış bozukluklarına, sık hastalanmaya ve okul başarılarının düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, velilere ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının öğretilmesi önemlidir. 

Okul sağlığı çalışmalarında, veliler, öğrenciler ve okul çalışanları gibi geniş bir nüfus dikkate alınmalıdır. Toplumun yaklaşık beşte biri, aileleri ile birlikte neredeyse yarısı bu kapsama girmektedir. Bu nedenle, düzenli sağlık kontrolleri yapılmalı ve okul çağı çocuklarının sağlık sorunları erken tespit edilmelidir. İşitme, görme ve ağız-diş sağlığı taramaları yapılmalı, bulaşıcı hastalıklardan korumak amacıyla aşı programları ve diğer koruyucu sağlık çalışmaları sürdürülmelidir. Çocukların sağlıklarını korumak ve geliştirmek için devlet kurumları ailelerle iş birliği yapmalıdır. Aileler de okullara destek olmalı ve işbirliği yapmalıdır. Aileler, çocuklarını okula başlatmadan önce gerekli sağlık kontrolleri için Hayat Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinden destek almalıdır. İlkokula yeni başlayacak çocukların görme, işitme muayeneleri ve aşıları için aile sağlığı birimlerine başvurulmalıdır. Ayrıca, okullarda sağlıkla ilgili eğitim ve danışmanlık alınmalıdır. 

Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalır, algılamaları azalır, öğrenme güçlükleri ve davranış bozuklukları gelişebilir, daha sık hastalanabilirler ve okul başarıları düşebilir. Bu nedenle, velilere ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Yetersiz beslenen bireylerin ileride sağlıkları için yapacakları harcamalar, devlet bütçesine ek yük bindirir. Bu durum, devlet bütçesini olumsuz etkiler. Devletin yetkili kurumları, sağlık için planlayıp ayırdıkları bütçeyi disipline edip okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenmeleri için planlaması ve harcaması gerekir. 

Çocuklarımıza doğru beslenme alışkanlığının yaşam boyu sürmesi gereken bir davranış biçimi olduğunu öğretmeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre, çocukların bir kısmı yeterince fiziksel aktivite yapmamaktadır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte, çocukların televizyon izleme ve bilgisayar kullanma süreleri artmıştır. Bu nedenle, ilkokuldan liseye kadar çocukların haftada beş gün, günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmaları teşvik edilmelidir. Fiziksel aktivite, çocukların sağlığı için vazgeçilmezdir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için çocuklar sevdikleri spor dallarıyla ilgilenmelidir. Okul spor kulübü aktiviteleri artırılmalı ve çocuklar günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmalıdır. Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, ip atlama, yüzme, basketbol ve futbol gibi sporlar önerilir. 

Okul çağı çocuklarının temel besin gruplarından olan süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze, meyve, baklagiller ve tam tahıllı besinleri öğünlerde yeterli miktarda ve dengeli şekilde tüketmeleri önemlidir. Güne kahvaltı ile başlamak, okul başarısını artırmada büyük rol oynar. Öğün atlamanın doğru olmadığı unutulmamalıdır. Ara öğünlerde süt, yoğurt, ayran, sütlü tatlılar, tam tahıllı ekmekle yapılan sandviç, meyve, taze sıkılmış meyve suyu, kuru meyve veya ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Veliler de, çocukların beslenme çantalarını hazırlarken dikkatli olmalıdır. Aşırı şekerli, yağlı ve tuzlu besinler yerine peynir, yumurta, taze sebze ve meyve gibi sağlıklı besinler; gazlı içecekler yerine süt, ayran ve taze sıkılmış meyve sularının tercih edilmesi konusunda çocuklar uyarılmalı ve veliler arasında işbirliği yapılmalıdır. Zirai ilaçlardan uzak, organik yetiştirilmiş sebze ve meyveler tercih edilmeli. 

Fiziksel aktivite çocuklarımızın sağlığı için vazgeçilmezdir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için çocuklar sevdikleri spor dallarıyla ilgilenmelidir. Okul spor kulübü aktivitelerinin artırılması tavsiye edilmektedir. Düzenli fiziksel aktivite, çocuk sağlığı ve gelişimi için hayati öneme sahiptir.