Şair, gönül ve kültür adamı.. Uğraştığı başka bir çok iş alanı vs. var ama bize Hüsamettin Elçi denildiğinde ilk aklımaz gelen hususi tezahürü budur.

Bahse konu değerli hemşehrimiz, Hüsamettin Elçi beyi kadimden beri tanırız. Memleketimizde tanınan bilinen, herkes tarafın sevilen asilzade bir ailenin ferdidir.. Tacir bir ailenin evlâdı.

Aslen Ozansu (Şair Celali’nin köyü) köyünden olup, doğma büyüme Bayburt merkez Şingâh mahallesinde ikamet idiler.

1955 yılında Bayburt’ta dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Bayburt’ta yaptı, Maliye Bölümünden Lisans  tamamlayan Elçi, Yüksek Lisansını Newport Üniversitesinde (dünyada en yaygın ve büyük uzaktan eğitim veren ünv.) işletme alanında yaptı.

Çok genç sayılabilek bir yaşta gurbete ve hayata atılmış olup; 1977 yılında Pendik‘te; kereste, ambalaj ve inşaat sektörüyle iş dünyasına girdi. 1990 yılında bünyesinde, Turizm Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Akşam Liseleri, Sürücü Kursları, Dershaneler, Bilgisayar ve Yabancı Dil Kursuları olan (2011 yılında Türkiye’nin en iyi eğitim kurumu ödüllü) Elçi Eğitim Kurumları’nı, 2007 yılında ülkemizin on ilinde faaliyet gösteren Ulaştırma Bakanlığına bağlı Mesleki Eğitim Kurumlarını, 2009 yılında Türkiye’nin ilk Uzaktan Eğitim kurumlarından olan egiTEAM’ı eğitim sektörüne kazandıran Elçi, 2007 yılında turizm alanında, Duduzar Turistik Tesisleri’ni Pendik’te kurdu.

Ayrıca; 1986 Yılında Pendik-Kaynarca Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanlığını, 1991 yılında Bayburt Kültür ve  Yardımlaşma Derneği Başkanlığı, 1995 yılında Pendik Dolayoba Birleşik Esnaflar Odası Başkanı, 1998 yılında Bayburt Uluslararası Dede Korkut Şenlikleri Yayla Beyliği gibi ve burada yazamayacağımız kadar çok daha STK görevlerini üstlendi.

1991 Yılında “Çilegah”, 2001 Yılında “Birkaç Mısraymış Meğer’’, 2011 Yılında “Gecenin Rengi” adlı şiir kitaplarını yayımladı.

Türk Sanat Müziği repertuarımıza girmiş birçok şarkının güfte yazarı olan Elçi, Türk Sanat Müziği alanında söz ve müziği kendisine ait 17 eserin bestekârıdır. Ayrıca Türk hat sanatına ilgisi ve çalışmalarıyla da ilgi çekmektedir.
Evli, 4 çocuk babasıdır.

Sevgili dostlar şahsi müktesebatından elde ettiğimiz ve bildiğimiz bu özel bilgilerin dışında bizim zaviyemizden ise; Hüsamettin Elçi beyimiz, nezaketiyle ve zerafetiyle.. İstanbul Türkçesini hakikaten çok iyi kullanan; çelebi.. hanedan.. oldukça sade, şık ve temiz giyinen, muhataplarına cidden güven veren, bildiğimiz kadar hayır ve hasenatını layıkıyla yapan birisidir..  ve elbette oldukça yakışıklı olduğunu da söylemeliyiz.

Vaktiyle aktif olarak siyasetle alakadar olduğunun bilen ve takip eden bir hemşehrisi olduğumuz için, siyaset gibi gittikçe ucuzlaşan bir saha da olmasına gönlümüz razı olmamıştır, o da zaten son zamanlarında siyasete artık çok zaman ayırmamaktadır gibi. Sanat ve kültür adamlarına siyaset gerçekten amiyane tabiriyle ‘on numara dar gelir’, sanatçıyı yaylamaz siyaset.

Kaliteli şiirleriyle göz dolduran, kavi bir şair… sevda, aşk ve gurbet ile doğa ve insan şiirlerindeki ana temadır. Şiirlerinde ki derûni ve içsel  terennümü, içinde biriktirdiklerinin adeta dışa vurumudur. Hele o dışavurumlarını kendi yorumuyla dinlemek insana huzur ötesi bir tad veriyor.

Kendisini hakikaten, şahsi çok illiyedimiz olmamasına rağmen, ilgi ve alaka çeken bir cazibe sahibi olduğu için takip ettiğimi söyleyebilir ve gerçekten tam bir Bayburt beyfendisi olmaya gayret ile tüm hayatı boyunca bu düsturunu bir yaşam tercihi olarak realize etmiştir diyebilirim.

Velhasılı bizim gözümüzde on numara tabir edilecek bir hemşehridir Hüsamettin bey. 

Kendisi hakkında bilgilerimiz kısıtlı olmasına rağmen daha bir çok güzel meziyetlerini yazabileceğimiz Üstad Şair ağabeyimize bu vesile ile ahir hayatında sağlık ile huzur dileklerimizi gönderiyoruz.