Bayburt’a ilk matbaanın kurulduğu 1952 yılından ve ilk gazete olarak Bayburt Postası gazetesinin aynı matbaada yayın hayatına başlamasından bu yana geçen yarım asırdan fazla bir zaman zarfında, teknolojinin de ileri boyutlara erişmesinin etkisiyle zaman zaman yeni gazeteler yayın hayatına girmiştir. İşte onlardan biri de doğum günü bugün olan “Çoruh’un Doğduğu Yer” gazetesidir.

Yakup OkutmuşBayburt’a ilk matbaanın kurulduğu 1952 yılından ve ilk gazete olarak Bayburt Postası gazetesinin aynı matbaada yayın hayatına başlamasından bu yana geçen yarım asırdan fazla bir zaman zarfında, teknolojinin de ileri boyutlara erişmesinin etkisiyle zaman zaman yeni gazeteler yayın hayatına girmiştir. İşte onlardan biri de doğum günü bugün olan “Çoruh’un Doğduğu Yer” gazetesidir.

Okuyucularına merhaba demenin mutluluğuna erişen bu gazetenin bir özelliği de, her kesimden eli kalem tutan insanlara sütunlarının açık olacağıdır.

Bayburt sorunlarının, bu sorunlara çözüm önerilerinin sürekli olarak kaleme alınacağı bu sütunlara konuk olmak isteyenlere her zaman açık tutulacak bu sütunlar, muhatabın vereceği cevaplarla da etkinliğini sürdüreceğinden, Bayburt Valiliği ve Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, ilgili birimlerle sorunu olan herkese, Bayburt’a hizmet konusunda yapılması istenen, üretilmesi özlenen projeleri bulunan insanlara bugünden itibaren kapılarını açmış bulunmaktadır.  



Cumhuriyet tarihinden buyana Bayburt’a bakıldığında, 1989 yılında Vilayet statüsüne kavuşturulması dışında hiç bir önemli adım atılamamış olmasının, günümüzde 1 milyon 250 bin olarak tahmin edilen bir nüfusun yer tuttuğu Bayburtluların kaçının Bayburt’ta yaşadığının göstergesi olarak ortadadır. Göçler nedeni ile hane sayıları yarıdan çok aşağı düşen köyler ve 38 bin nüfusu ile şehir merkezi, boş meraları ile hayvancılıktan, ekilmeyen çok sayıda tarlaları ile tarımdan, kiraya yabancı arıcılara verilen dere boyları ile arıcılıktan, yine göç kervanına katılan bir çok esnafı ile sanayisinden uzaklaşmış durumdadır.



1992 yılında Belediyemiz tarafından tahsis olunan arsaya konulan tabela çürümeye yüz tutmasına rağmen tek bir çivi dahi çakılamamış olan Üniversite arsası, Bayındırlık Müdürlüğü binasına sığıştırılan Meslek Yüksek Okulu ve Bilim Sanat Merkezi binasına sokuşturulmuş olan Eğitim Fakültesi birer memleket ayıbı olarak karşımızda dururken, büyük veya küçük hesapların peşinde oluşumuzun bir anlamı olmamaktadır bizce.



Demek ki Bayburt’un en başta gelen sorunu Tarım ve Hayvancılık… Bu konuda acilen ne yapılabilir? Demek ki Bayburt’un bir başka en büyük sorunu Üniversite binaları… Bu konuda acilen neler yapılmalıdır?     



Başta bu iki hayati konu olmak üzere, gazetemiz yayın hayatını sürdürdüğü müddetçe sorunların ve geleceğimizin takipçisi olacaktır. Bu konularda katkılarınızı her zaman bekler, Bayburt için olumlu olabilecek hizmet önerilerinizi de yayınlayacağımızı bildirir, saygılar sunarız.    



22 Eylül 2004



- - - -