Trafik kazaları, uyuşturucu penetrasyonu, hayvan katliamı, orman yangını, çocuk pornosu, suç oranı gibi birçok konuda dünyada ilk üçe giren ülkemiz bir kez daha “Black list”te. Uluslararası Fikri Mülkiyet Hakları Birliği (IIPA.com), 60 ülkede telif haklarının korunma düzeyinin izlenmesi için hazırlanan "Special 301" raporu ile ilgili önerilerini yayımladı. IIPA, Türkiye'nin fikri mülkiyet haklarının korunmasında yeterli çabayı göstermediğini, gerekli düzenlemeleri yapmadığını ve korsan yayınlarla etkin mücadele etmediğini belirterek Çin ve Rusya gibi ülkelerle birlikte "öncelikli izleme" listesine alınmasını önerdi.

Ercan SaatçiTrafik kazaları, uyuşturucu penetrasyonu, hayvan katliamı, orman yangını, çocuk su, suç oranı gibi birçok konuda dünyada ilk üçe giren ülkemiz bir kez daha “Black list”te. Uluslararası Fikri Mülkiyet Hakları Birliği (IIPA.com), 60 ülkede telif haklarının korunma düzeyinin izlenmesi için hazırlanan "Special 301" raporu ile ilgili önerilerini yayımladı. IIPA, Türkiye'nin fikri mülkiyet haklarının korunmasında yeterli çabayı göstermediğini, gerekli düzenlemeleri yapmadığını ve korsan yayınlarla etkin mücadele etmediğini belirterek Çin ve Rusya gibi ülkelerle birlikte "öncelikli izleme" listesine alınmasını önerdi.

ABD'nin desteğiyle hazırlanan ve uluslararası ticarette kotaların belirlenmesi ve saygınlık açılarından büyük önem taşıyan "Special 301" raporuna esas olacak yazıda, Türkiye'deki korsan ürünlerin büyük bir bölümünün ülke içerisinde ve CD-R kaydı ile üretildiği vurgulanıyor. Raporda, bandrol sisteminin geliştirilmesi gerektiği ve korsan ürünlerin bandrollanabildiği de söyleniyor.



Bizim görüp de bir türlü önlem alamadığımız hatta almaya gerek duymadığımız bu olumsuzlukları başka ülkeler görüyor ve bizi aşağılarcasına bu listenin en başına yerleştiriyor. Konu etnik azınlık ya da dış politikamızı ilgilendiren bir şey olmadıkça hükümetimiz de bununla ilgili bir kelam etmiyor...

 

Yayıncılık ve yazılım



Raporda, Türkiye'de korsandan çok etkilenen sektörlerden birinin yayıncılık olduğu vurgulanıyor. IIPA'nın Türkiye Özel Raporu'na göre çok satan kitapların orijinaliyle korsanı hemen hemen aynı anda piyasaya çıkıyor. Ayrıca üniversitelerin ve kitapçıların yakınındaki bazı fotokopiciler, ders kitaplarını ve yardımcı kitapları korsan olarak çoğaltıyorlar.



Türkiye'de korsan faaliyetlerin çok etkilendiği alanlardan olan yazılım sektörü ise -özellikle BSA- katılımcılarının yoğun çalışmalarıyla son yıllarda korunma yolunda büyük adımlar atıyor. Türkiye'de yazılım korsanlığı şu şekillerde gerçekleştiriliyor: Lisans belgesi taşımayan, yasadışı yöntemlerle çoğaltılmış yazılımların ticaretini yapmak ve bu yazılımları kullanmak, birkaç adet lisanslı yazılım yüklü bilgisayarın satın alınıp bu bilgisayardaki lisanslı yazılımların diğer bilgisayarlara yüklenmesi şeklinde gerçekleşen kullanıcı kopyalaması, internet yoluyla kopyalama ve yazılım kiralama.

 

Onların hukuku ve bizim yasalarımız



Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korsan yazılım kullananları ağır para ve hapis cezası bekliyor. Sadece 2006 yılında AMPEC tarafından gerçekleştirilen 1418 hukuki girişim ile 740 bin korsan CD-R, 87 bin DVD, 78.534 korsan DVD, 38 kopyalayıcı ve 8365 master CD ele geçirildi.



Korsan yazılım konusunda tüm dünyada faaliyetlerini sürdüren BSA CEO'su Robert Holleyman, geçen yıl korsan yazılımın sektöre zararının 28 milyon dolar olduğunu söylüyor.



Araştırma kuruluşu IDC'nin 2006 tarihli raporunda, korsan yazılım kullanım oranında bir önceki yıla göre % 10'luk bir gerilemenin Türkiye'de 36 bin kişiye istihdam ve GSMH'ye 1 milyar dolarlık ilave gelir sağlayabileceğinin altı çizilmişti.



Uzmanlar korsanla mücadelede, herhangi bir ücret gerektirmeyen Pardus (Pardus.org.tr) ve Open Office.org gibi özgür işletim sistemi ve ofis paketlerinin kullanımının önemini vurguluyor.

 

Microsoft'a 1.5 milyar dolar ceza



Alcatel-Lucent ile Microsoft arasında devam eden MP3 patenti davasında Microsoft'a 1.5 milyar dolar tazminat ödeme kararı çıktı.



ABD'deki San Diego Federal Mahkemesi, Alcatel-Lucent ile Microsoft arasındaki MP3 ses formatının Windows'ta kullanılmasını konu alan davada Microsoft aleyhine 1.5 milyar dolar tazminat ödeme kararı verdi.



Mahkemenin aldığı tazminat miktarı kararı, Mayıs 2003'ten itibaren satılan tüm PC'lerden kaynaklanan zarar göz önünde bulundurularak belirlendi. Microsoft aleyhine alınan kararın etkilerinin büyük olacağı ve MP3 ses formatını kullanan diğer şirketlerde endişeye sebep olduğu belirtiliyor. MP3 ses formatı teknolojisi Microsoft dışında Apple ve Intel gibi dev teknoloji şirketlerinin de bulunduğu çok sayıdaki şirket tarafından da kullanılıyor.

 

Bir Albüm

Mutlu Olmak İstiyorum - Mirkelam



Türkiye’de duygusallığı ve şarkı sözlerindeki zarafeti en iyi işleyen birkaç kişiden biridir bence Fergan. Şarkı sözlerinde hep hayatın içinden bulup çıkardığı bizim için belki de klişe olmuş sözcükleri bize başka türlü sunabilen çok yetenekli bir besteci ve şarkıcıdan bahsediyorum. Albüm ismi, kışkırtıcılığı bir yana, böyle bir konjonktür ve sosyal yaşamın içinde ki toplumun hep bir ağızdan dilediği bir dua gibi. Yani pazarlama ve iletişim açısından da çok iyi düşünülmüş bir albüm ismi. Albümde çalışan müzisyenler ve özellikle Volga Tamöz’e de dikkat çekmek isterim. Bundan önceki iki albümünün prodüktörlüğünü yaptığım Mirkelam, kendini bir kez daha yenilemiş, bir kez daha ilk albümünü yaparcasına uğraşmış...



 

- - - -