Bayburt Postası - Kadın emeğini, hayal gücünü ve geleneksel sanat ögelerini bir araya getiren sergi, Bayburtlu kadınların üretime katılımını destekleyen süreçlerin bir yansıması özelliği taşıyor.

Sergi hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, geleneksel tığ işçiliğinin fırçayla buluşmasının yansımasını sunduklarını söyleyerek, Bayburtlu kadınların boncuk örgü tekniğini çağdaş bir yorumla yeniden ele aldıklarını aktardı.

Koçan, tığ işlerin yerleştiği sacların sergide önemli bir anlama sahip olduğunu belirterek, "Saclar, Anadolu'da ekmek ve yemek pişirilen araçlar. Biz tığ örgüler vasıtasıyla kadınlarımızın ekmeklerini kazandığı bir formu yeniden yorumladık. Bu nedenle sergimizde malzeme, herhangi bir müdahale yapılmadan olduğu gibi kullanılıyor. Sanatçılarımız kendi arzuları doğrultusunda boncuk örgülerinden güneş motifleri oluşturmak istedi ve böylece ortaya rengarenk ve ışıldayan bir güneş senfonisi ortaya çıktı. Bayburtlu kadınların bu üretimleri, kendini dolaylı olarak ortaya koyduğu bir formu anlatıyor" dedi.

Sergide geleneksel ile güncelin kaynaştığını vurgulayan Koçan, şunları kaydetti:

"Serginin kavramsal çerçevesinde gölge ifadesi, kadının mahremiyetini, arkasındaki ise bu mahremiyetin iç dünyaya yansıyan izdüşümlerini simgeliyor. Bayburt'ta kurduğumuz Baksı Müzesi'nde her zaman yerel kadın gücüne inandık ve buna alan açmaya çalıştık. Boncuk işçiliği, bir sabır yolculuğudur. Biz de bu anlayıştan yola çıkan bir sergi ortaya koyarak ve kadın dünyasına bir erkek eliyle katkıda bulunmaya gayret ettik."

Bayburt, EMITT 2024 Turizm Fuarı'nda Bayburt, EMITT 2024 Turizm Fuarı'nda

Hüsamettin Koçan, temel amaçlarından birisinin, sergiye katkı sunan sanatçılarla bir araya gelmelerini sağlamak olduğunu söyleyerek, "Burada bulunan bütün sanatçılarımızla birlikte güzelin peşinde bir yolculuğa çıktık. Biz özgün işleri bir kenara bıraktığımız için ne yazık ki tekrara düştük. Gelenek ya da kültür derin bir anlama sahiptir. Biz o derin noktayı terk ederek birbirimizi yargılamaya başladık. Yargılanacak tek unsur, bu insanların üretmeden mutlu bir gelecek peşinde olduğu görüşüdür." diye konuştu.

Sergide Mintaha Kardeş, Şeyma Özbek, Ayşenur Karadeniz, Serpil Yanık, Elif Gül Öztürk, Gönül Ayengin, Leyla Yanık, Mine Yanık'ın eserleri yer aldı. Baksı Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Oya Koçan, sergiye eserleriyle katkıda bulunan ve İstanbul'a gelen Bayburtlu kadın sanatçılara plaket takdim etti.

Kocanin Golgenin Arkasindaki Resim Sergisi Sanatseverlerle Bulustu1