Yıllardır ana besin maddelerimizden biri olan şekerin, vücuda direkt veya dolaylı yollarla alımı sonucunda, öldürmeyip süründüren hastalıklara sebep olduğunun farkında mıyız?
Çocuk yaşlardan itibaren keyfi amaçlarla şeker ve şekerli besin tüketiminin insan vücudunda sebep olduğu başlıca tahribatlar ve hastalıklar şunlardır;
- Diyabete (şeker hastalığına) neden olur.
- Hipoglisemiye (kan şekerinin düşmesi) neden olur.
- Kalp, damar ve felç hastalıklarına neden olur.
- Kanın pıhtılaşmasını artırır ve damarların tıkanmasına neden olur.
- Karaciğer büyümeleri ve yağlanmalarının nedenidir.
- Beyinde delta, alfa ve tetra dalgalarını bozar.
- Baş ağrısı ve migrene neden olur.
- Depresyon tehdidi oluşturur.
- Dikkatsizliğe neden olur.
- Vücutta bakır ve krom eksikliğine neden olur.
- Kanda büyüme hormonu düzeyini azaltır.
- Vücudun mineral dengesini bozar.
- Yaraların ve hastalıkların iyileşme süresini geciktirir.
- Vücut bağışıklık sistemini zayıflatır.
- Dokuların esnekliği ve işlevini bozar.
- Diş ve diş eti hastalıklarına neden olur.
- Gıda alerjilerine yol açar.
- Gebelikte kan zehirlenmesine neden olur.
- Gözlerde katarakta neden olur. Görmeyi bozar ve körlük yapar.
- Kadınlarda premenstürel sendromu (regl dönemi öncesi yaşanan sıkıntılar) daha kötü hale getirir.
- Erkeklerde estrodiol vücutta doğal oluşan östrojen hormonunun en kuvvetli formu) seviyesini arttırır.
- Şişmanlık ve obeziteye neden olur.
- Hazımsızlığa ve sindirim kaynaklı problemlere neden olur.
- Hemoroit hastalığına neden olur.
- Kemik erimesini (osteoporoz) başlatır.
- Kanser hücrelerini besler. Mide kanseri riskini artırır.
Sağlıklı bir vücuda girmemesi gereken yiyeceklerin başında ‘en tatlı zehir’ olarak kabul edebileceğimiz şeker gelmektedir. Şeker maalesef ülkemizde hem tatlılarla, hem de içeceklerle aşırı miktarda tüketilmektedir. Bağımlılık yaptığı varsayılan şekerli besinlerin fazla tüketimi sonucunda, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.
Şeker tüketiminin son yıllarda giderek artmış olduğunu ve buna paralel olarak da ilkel toplumlarda rastlanmayan, fakat endüstri toplumlarda artarak ortaya çıkan dejeneratif hastalıkların ya da hiperünsilemik hastalıkların artmış olduğunu görmekteyiz. Sağlıklı bir toplum, ancak kişilerin kendi bedenlerine duyduğu saygı ile mümkün olur.
Tatlı bir yaşam için tatlı yemeyelim tatlı konuşalım.
(*) Beslenme ve Diyet Uzmanı