İlimizin kalkınması, insanımızın yaşam standartlarının artması için neler yapılması gerektiğine dair fikirlerimi daha önceki pek çok yazımda sizlerle paylaştım. Bu yazımda da yine ilimizin kalkınmasına çok büyük bir katkı sağlayacağına inandığım, bacasız sanayi olarak tanımlanan turizm ile ilgili ilimizin sahip olduğu potansiyele ve gerekli yatırımlar yapıldığında bu yolla elde edilecek kazanımlara dikkatinizi çekmek istiyorum.

Remzi Kırıkİlimizin kalkınması, insanımızın yaşam standartlarının artması için neler yapılması gerektiğine dair fikirlerimi daha önceki pek çok yazımda sizlerle paylaştım. Bu yazımda da yine ilimizin kalkınmasına çok büyük bir katkı sağlayacağına inandığım, bacasız sanayi olarak tanımlanan turizm ile ilgili ilimizin sahip olduğu potansiyele ve gerekli yatırımlar yapıldığında bu yolla elde edilecek kazanımlara dikkatinizi çekmek istiyorum.

İlimiz turistik yerler bakımından azımsanmayacak bir zenginliğe sahiptir. Aydıntepe Yeraltı Şehri, Bayburt Kalesi, Çoruh Nehri, Sırakayalar Şelalesi, Kop Dağı Kayak Merkezi, Baksı Müzesi ve Dede Korkut Şölenleri ilk etapta aklıma gelenler. Sahip olduğumuz bu değerleri doğru bir şekilde değerlendirdiğimizde, üniversitemizin de varlığı ile birlikte ilimiz, bölgemizin önemli turizm merkezlerinden birisi olmaya da aday olacaktır.

Örneğin, elimizde Dede Korkut gibi bir değer var. Türk Dünyasını bu isim altında toplamak mümkünken biz belli bir süreye sığdırıyoruz ve maalesef o da istediğimiz ölçülerde olmuyor. Oysa bu şenlik Bayburt’u Türk dünyasının buluşma merkezi haline getirmeliydi. Fakat şenlik dönemleri hariç Dede Korkut ile ilgili hiçbir çalışmamız olmuyor.

Tüm Türk dünyasının tanıyıp sevgi ve saygı gösterdiği bu bilge kişinin sadece kabrini yılda binlerce insanın ziyaret etmesi gerekirken biz şenliklerde dahi bu rakama ulaşamıyoruz.

Dede Korkut’un kabrinin bulunduğu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sancakbeyliği yapmış ilimizde kültür turizminin gelişmesi çokta zor olmasa gerek.

Yine kış turizmi önemli bir gelir ve tanıtım kapısıdır. Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken, Bolu Kartalkaya, Kars Sarıkamış, İzmit Kartepe’nın bu illerin gelişimine ve tanıtımına sağladıkları katkı ortadadır.     

İlimizde eski Valilerimizden Sayın Ali Haydar Öner’in katkı ve girişimleri ile kurulan Kop Dağı Kayak Merkezinden de malesef yeterince istifade edememekteyiz. Bu durum şampiyon kayakçılar yetiştirmiş bir il için kabul edilemezdir. Oysa ki ilimiz Kop dağı tesisleri kış sporlarına uygunluğu ve doğal güzellikleriyle önemli bir merkezdir.    

Aydıntepe Yeraltı Şehri binlerce ziyaretçi çekecek güzellikte bir doğa harikasıdır. Aydıntepe Belediye Başkanı Orhan Eraslan’ın bu doğa harikası yer ile ilgili yürüttüğü çalışmaları bu sayımızda okuyacaksınız. İnanıyorum ki düzenleme çalışmaları bittikten sonra burası bir cazibe merkezi haline gelecektir.    

Sahip olduğumuz bu değerlerin kıymetini bilir, etkili bir şekilde tanıtımlarını yaparsak ilimiz turizm yolu ile önemli oranda gelir sağlayacak, turist beraberinde yol, ulaşım kolaylığı gibi diğer hizmetleri de beraberinde getirecektir.

Nisan / 2010