Bayburt Postası’ndan aldığım ileti, beni hem mutlu etti, hem de duygulandırdı. Mutlu oldum; çünkü doğup büyüdüğüm Bayburt’umun en köklü yayın organı beni onurlandırdı. Duygulandım; çünkü bu iletiyi aldığım an Osman Okutmuş ağabey gözümün önünde canlanıverdi. Allah rahmet etsin, Osman ağabeyimi çok severdim; önemsediğim ve saygı duyduğum bir büyüğüm idi. O, çok ama çok özel biriydi…

Behram DestanoğluBayburt Postası’ndan aldığım ileti, beni hem mutlu etti, hem de duygulandırdı. Mutlu oldum; çünkü doğup büyüdüğüm Bayburt’umun en köklü yayın organı beni onurlandırdı. Duygulandım; çünkü bu iletiyi aldığım an Osman Okutmuş ağabey gözümün önünde canlanıverdi. Allah rahmet etsin, Osman ağabeyimi çok severdim; önemsediğim ve saygı duyduğum bir büyüğüm idi. O, çok ama çok özel biriydi…

Osman ağabeyinin Bayburt için yaptıkları asla unutulamaz. O, gerçekten büyük bir Bayburtlu idi. Özellikle gençlerin yetişmesi için çok yoğun çaba harcardı. Bu yüce insanın Bayburtlu gençlere ne kadar önem verdiğini bilen ve o günleri yaşayan gençlerden biri de benim. Bunları yazarken o yılları yeniden yaşar gibiyim.

Yer: Bayburt Çoruh Sineması Tarih: 20 Ağustos 1963 Oyunu yöneten: Osman Okutmuş Fotoğraf: Oturan ve açıklama yapan Behram Destanoğlu (Komutan Halit Bey rolünde), Komutanın karşısında duran Selahattin Aydoğdu (Subay rolünde) ve tüfekli esas duruşta bekleyen Bayburtlu Mehmetçik...Osman ağabeyinin, insanlara güven veren o güler yüzü gözümün önünden gitmiyor. O, eşsiz biriydi, Bayburt sevdalısıydı ve hepsinden önemlisi de okumanın yazmanın toplumsal kalkınmadaki önemine işaret eden aydın biriydi. Bunun için de yayın hayatına çok önem vermiş ve “Bayburt Postası”nın etkinliğini artırabilmek için hiçbir özveriden kaçınmamıştı.
    
Bayburt’ ta, o yıllarda lise olmadığından gençler, lise eğitimi alabilmek için genellikle ya Erzurum’a ya da Gümüşhane’ye giderlerdi. Ben de o yıllarda Gümüşhane Lisesinde okuyan Bayburtlu gençlerden biriydim. Tatillerde Bayburt’ a geldiğimizde Osman ağabey, bizlere bir takım imkanlar tanıyarak boş zamanlarımızı en iyi şekilde değerlendirmemizi sağlar ve bizleri yönlendirirdi.

Yüksek öğrenime hazırlanan Bayburtlu gençlerin kültürel faaliyetlerde bulunabilmeleri için de çok yoğun çaba harcardı. Bizler de O’nun çabalarını boşa çıkarmamak için çok çalışırdık. Öte yandan sportif faaliyetlerin geliştirilip yaygınlaştırılmasına da önem verirdi.  O, gençlerin, üreten sorumluluk duyan ve manevi değerlerine sahip çıkan birer birey olabilmeleri için çabalar dururdu. Tüm bunları gerçekleştirirken asla bilimsellikten ayrılmazdı. Yüreği insan sevgisiyle dolu, geleceği gençlerde gören örnek bir Bayburtluydu.
    
Yer: Bayburt Çoruh Sineması Tarih: 20 Ağustos 1963 Oyunu yöneten: Osman Okutmuş Fotoğraf: Sağ baştaki Behram Destanoğlu (Komutan rolünde), oturan Bayburtlu bir Mehmetçik, Sağdan üçüncü Selahattin Aydoğdu (Subay rolünde), sağdan dördüncü Muhlis Aydın (Çavuş rolünde), sol baştaki Erdal Köprücü (onbaşı rolünde) ve Bayburtlu Mehmetçikler...Bayburt’ta “Kop Şehitleri Anıtı”nın yaptırılmasına katkıda bulunabilmek için yardım kampanyası başlatılmıştı. Diğer sosyal etkinliklerde olduğu gibi bu yardım kampanyasının da başında bulunan birkaç kişiden biri, yine Osman Ağabeydi. O, bu kampanyada gençlerin de etkin roller üstlenmesini sağlamıştı. O dönemde, “Kop Şehitleri”ni anma faaliyetlerini organize edip yöneten kişilerden biri yine O, olmuştur. Bu anma programları kapsamında O’nun, bizzat gerçekleştirdiği etkinliklerden biri de tarihe, “Kop Savunması “ diye geçen “Halit Paşa” komutasındaki birliklerin kahramanlıklarını konu edinen bir oyunu, sahneye koymak olmuştur. Osman ağabey, “tiyatro, bir şehrin ocak başıdır” diyen “Muhsin Ertuğrul” gibi tiyatroyu çok önemseyen çağdaş biriydi. O, tiyatronun toplumsal gelişmeye olan katkısını ve önemini bilen seçkin büyüklerimizden biriydi.

Osman ağabey, beni de diğer Bayburtlu gençler gibi çok sever ve önemserdi. “Kop Şehitleri”ni ve diğer şehitlerimizi anmak için Bayburt Çoruh Sineması’nda, 20 Ağustos 1963 tarihinde sahneye konan oyunda Osman ağabey, bana da “Komutan Halit Bey” rolünü vermişti. O, bizlerle günlerce ilgilenmiş, çalışmalarımızı bizzat izlemiş ve bizleri bu konuda yetiştirmişti. Biz gençler de O’nu mahcup etmeyip oyunumuzu başarıyla sahnelemiştik. İlgi gören bu oyunumuz sevgili hemşehrilerimizin takdirlerini kazanmıştı.
    
Yer: Bayburt Çoruh Sineması Tarih: 20 Ağustos 1963 Oyunu yöneten: Osman Okutmuş Fotoğraf: Sağ baştaki Behram Destanoğlu (Komutan rolünde), sol baştan sırayla Selahattin Aydoğdu (subay rolünde), Muhlis Aydın (çavuş rolünde), Erdal Köprücü (onbaşı rolünde) ve Bayburtlu Mehmetçikler...Bu oyunda çekilen, bazı sahnelere ait, fotoğraflara baktığımda o günleri yeniden yaşar ve o büyük Bayburtluyu özlemle anarım. Osman ağabey ruhun şad olsun!

İşte sizler, bu çağrınızla o günleri bana yeniden yaşattınız; sağ olun var olun. “Bayburt Postası”nı bugüne getirenlere, yönetenlere ve bu alanda emeği geçen herkese teşekkür ederim.