Bayburt Postası - Uluslararası sularda büyük gemilerde görev yapan Makine Mühendisi Şafak Birlik, sunumunda denizciliğin gemi işletmeciliği, deniz ticareti, liman hizmetleri, balıkçılık, deniz mühendisliği ve deniz güvenliği gibi alanlarda, tarih boyunca milletlerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Türk milletinin denizle olan tarihi bağlarına da değinen Birlik, ilk denizcilik faaliyetlerinin Orta Asya'dan gelen Türk kavimlerinin Karadeniz ve Hazar üzerinden gerçekleştirdiği ticaretle başladığını belirtti. Osmanlı döneminde ise Türk denizciliğinin altın çağını yaşadığını ve Barbaros Hayreddin Paşa gibi önemli isimlerin Akdeniz'de Türk hâkimiyetini perçinlediğini hatırlattı. Birlik, son yüzyılda bir süreliğine denizcilikten uzaklaşılsa da, günümüzde Türkiye'nin bu alanda yeniden bir yükseliş trendine girdiğini ifade etti.

Deniz ticaretinin küresel ticaretin yaklaşık %90'ını taşıdığına dikkat çeken Şafak Birlik, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getirerek deniz taşımacılığının karayoluna kıyasla daha ekonomik ve çevre dostu bir alternatif olduğunu söyledi.

Bayburt Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nde mali kongre Bayburt Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nde mali kongre

Bayderde Safak Birlikle Denzicilik Ve Edebiyatta Deniz1Günümüzde kullanılan çeşitli gemi tiplerini ve kullanım alanlarını da aktaran Birlik, konteyner gemileri, tankerler, RO-RO gemileri, balıkçı tekneleri, askeri gemiler ile yolcu ve kruvaziyer gemilerinin hem ticaretin hem de ulaşımın vazgeçilmez unsurları olduğunu belirtti.

Deniz güvenliği ve çevre koruma konularının da altını çizen Makine Mühendisi Şafak Birlik, gemi kazalarının ciddi çevre felaketlerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu nedenle SOLAS ve MARPOL gibi uluslararası sözleşmelere uyumun hayati önem taşıdığını ve Türkiye'nin bu konuda aktif çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Ayrıca deniz canlılarının korunması ve deniz kirliliğinin önlenmesi gibi çevresel sorumlulukların da altını çizdi.

Birlik, sunumunun devamında bir gemide görev yapan çeşitli personelleri ve sorumluluklarını detaylı bir şekilde anlattı.

Denizcilik sektöründe kadın çalışanların sayısının giderek arttığına da değinen Şafak Birlik, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) bu konuda cinsiyet eşitliğini teşvik ettiğini belirtti. Kadınların gemilerde güverte zabiti, makine zabiti ve elektrik zabiti gibi çeşitli pozisyonlarda görev alabildiğini ifade eden Birlik, kadın denizcilerin karşılaştığı zorluklara ve uluslararası ile ulusal düzeydeki desteklere de değindi.

Sunumunun son bölümünde ise denizcilikte var olan tehlikelere dikkat çeken Birlik, okyanuslarda yolculuğunda karşılaştığı şiddetli dalga fırtınalarını içeren video görüntülerini katılımcılara izleterek sunumunu tamamladı.

Şafak Birlik'in sunumunun ardında edebiyatçı Murat Okutmuş da denizin edebiyatla ilişkisine değindi. Türk ve Dünya edebiyatından örnekler sunan Okutmuş, özellikle Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın 'Aganta Burina Burinata', Hemingway'ın 'Yaşlı Adam ve Deniz', Umberto Eco'nun 'Önceki Günün Adası' adlı eserleri üzerinde durdu.  

BAYDER Başkanı Fatih Dündar, bilgilendirici sunumu için Makine Mühendisi Şafak Birlik'e teşekkür ederek günün anısına bir teşekkür belgesi takdim etti.

Bayderde Safak Birlikle Denzicilik Ve Edebiyatta Deniz3 Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen BAYDER Kültür Sohbetleri, denizcilik konusunun ardından şiir sunumları, İmdat Sancar, Hasan Kanat, Çiğdem Abdukaya, Ayşe Yılmaz, Uğur Dündar'ın sahne performansları ve koro türküleriyle devam etti.

Bayderde Safak Birlikle Denzicilik Ve Edebiyatta Deniz2