Dernekler

Türk Eğitim-Sen'den üniversite idari personelleri için çalıştay

Abone Ol

Bayburt Postası - Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi 11-13 Kasım  tarihlerinde Ankara'da ''Yükseköğretim Kurumları İdari Personel Sorunları ve Beklentileri'' adlı çalıştay düzenledi. Çalıştayla ilgili bilgi veren Ahmet Çalışkan, üniversiterin “İdari Personel”, “Akademik Personel” ve “Öğrenci” olmak üzere bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Yönetim ve işleyiş olarak bu üçlü sac ayağını “Akademik Çevre Üyeleri” olarak ifade edebiliriz. Bu üç farklı paydaşın, bazı nüanslarla ayrılan amaç, ilke ve genel çerçeve bakımından yükseköğretim sürecini birlikte yürüttüğü yadsınamaz bir gerçektir. Türk milletinin ve Türk devletinin çağlar üzerinden sıçramasının, bölgesinde ve dünyada bir cazibe merkezi olmasının ve diğer Türk devletlerine örnek olabilmesinin anahtarı, hiç şüphesiz Türk akademisindedir. Türk üniversitesinin gelişmesi, kalkınması ve ülkemizin nitelikli yükseköğrenim görmüş öğrenci kazanmasının yanı sıra Ar-Ge faaliyeti ile bilimsel bilgi üretiminin gerçekleştirilmesi, ancak üniversite çalışanlarının huzurlu kılınması ve nitelikli çalışma ortamlarının sağlanmasıyla mümkün olacaktır" dedi. 

Yükseköğretimin aksatılmadan gerçekleştirilmesinde üniversite idari personelinin büyük bir rolü bulunduğunu, üniversitelerdeki ısınmadan tamirata, kırtasiyeden ulaşıma, sınıflardan laboratuvarlara, yeşil alanlardan otoparklara, projelerden ödül törenlerine, atama dosyası tesliminden göreve başlamaya kadar iş ve işlemlerin üniversitelerin “gizli kahramanları” idari personeller vasıtasıyla yürütüldüğünü bildiren Çalışkan, idari personelin sıkıntılarını dile getirdi. 

Çalışkan, "Üniversitelerin hafızası olan idari personelimiz; kurum dışı atamaların artması, görevde yükselme ve unvan değişikliği sisteminin iyi işletilmemesi, özlük haklarının kendileri ile aynı işi yapan memurların bulunduğu diğer kurumlara göre son derece eksik kalması nedeniyle maalesef “terk edilmişlik” bunalımı yaşamaktadır. Bu durum, Türk üniversitelerinin ciddi sorunlara gebe olmasını da beraberinde getirmektedir. Tecrübeli personel, tayin hakkının verilmemesi, kurum dışından idareci getirilmesi, siyasal ve sendikal tercihin bir mobbing aracı olarak kullanılması gibi nedenlerle işinden ve kurumundan soğuyarak başka kurumlara geçmektedir. Bu da Türk üniversitelerinin kan kaybetmesi olarak bizlere geri dönmektedir şeklinde konuştu. 

Ankara'da düzenlenen çalıştay öncesinde Bayburt'ta bir çalıştay düzenlediklerini ve Ankara'da Bayburt'u İlahiyat Fakültesi Sekreteri Mustafa Kansız'ın temsil ettiğine değinerek, şunları söyledi:

"Türk Eğitim Sen, geçmişte olduğu gibi bir kez daha üniversite idari personelinin kanayan yarası haline gelmiş olan problemlere yoğunlaşarak, 11-13 Kasım tarihlerinde Ankara'da “Yükseköğretim Kurumları İdari Personel Sorunları ve Beklentileri Çalıştayı” düzenledik.

Ankara'daki çalıştay öncesince 81 ilde, üniversite idari personel çalışanları ile problemlerin tespit ve çözümlerine yönelik toplantı, çalıştay ve  anket yapılarak raporlar oluşturulmuş olup, belirlenen temsilciler ile Ankara'ki çalıştaya katılım sağlanmıştır.

Bu kapsamda ilimizde 22 Ekim tarihinde farklı unvanlardaki üniversite idari personel arkadaşlarımızla toplantı yaparak 7 başlık altında ortaya koyduğumuz problem ve çözüm önerilerimizi raporlaştırdık. Şubemizden Ankara'daki çalıştayımıza Yönetim kurulu üyemiz, İlahiyat Fakültesi Sekreterimiz Mustafa Kansız katıldı. Çalıştayda, yerelde yapılması gerekenler, üniversite yönetimlerinden talep edilmesi gerekenler, YÖK’ten, kanun koyucudan, hükümetten talep edilmesi gerekenler masaya yatırıldı. 7 farklı komisyonun oluşturulduğu çalıştayda ortaya çıkan raporlar en kısa sürede hem kamuoyuna hem de karar alıcılara ulaştırılacaktır.

Çalıştay süresince, idari personelin tüm özlük, sosyal, sendikal hakları hem yasalar hem yönetmelikler ekseninde gözden geçirilerek;

*Adeta bir tehdit ve baskı vasıtası gibi kullanılan 13-b-4  görevlendirilmesi, üniversite yönetiminde görev alma ve mesleki ilerleme imkanı,
*Ehliyet, liyakat ve adaletin tesis edildiği yönetim sisteminin uygulanması,
*Tayin ve nakillerde yaşanan sıkıntıların giderilmesi,
*Ekonomik ve sosyal ihtiyaçların karşılanması gibi sorunlar üzerinde ivedi çözümler talep edilecektir.

 “Yükseköğretim Kurumları İdari Personel Sorunları ve Beklentileri Çalıştayı”nın sonuçları itibariyle üniversite çalışanlarının daha huzurlu olduğu, sorunlarının çözüldüğü ve beklentilerinin karşılandığı yeni bir dönemin başlangıcına vesile olmasını temenni ediyorum."