Tatlı çorbanın, yörede yetişen ve doğal C vitamini deposu olarak bilinen kuşburnu, kuru kayısı, siyah ve sarı kuru üzüm, yarma, kuru erik, kuru incir, un ve toz şeker kullanılarak yapılan ve soğuk servis edilen bir çorba olduğunu anlatan Erdemir, "Anadolu'nun ilk Türk yerleşim yerlerinden Bayburt'ta yüzyıllardır pişirilen tatlı çorba bu anlamda Türk kültüründe daha ziyade vitamin kökenli bir yiyecek" ifadesini kullandı.
Erdemir, tatlı çorbanın, diğer illerde bilinen ve yapılan bir çorba olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
"İlimizin asırlık geleneği olan bu tadı gelecek nesillere aktarmak, bunu da ilimiz adına tescil ederek gerçekleştirmek istedik. Tescil süresi bildiğiniz gibi bir yıl sürüyor. Tescil yapıldıktan sonra başta ilimiz olmak üzere İstanbul, Ankara gibi büyük illerdeki müteşebbislerle bir araya gelerek tatlı çorba servisi yapılan restoranlar oluşturmayı planlıyoruz."
Gelecek günlerde tatlı çorba festivali düzenleyeceklerini kaydeden Erdemir, "İstanbul'da tatlı çorbanın tanıtımı için festival düzenleyeceğiz. Bu festivali her yıl düzenli yapacağız. Bu yıl ilkini yapacağımız festivali, nisan ayı içerisinde inşallah gerçekleştireceğiz. Bizim tattığımız ve bildiğimiz bu tadı herkesin tatmasını istiyoruz. Bunun planlamasını yaptık" diyerek sözlerini tamamladı.
AA