Bayburt Postası - Pazı, Bayburt’ta pancarın toprak üstünde kalan bitkisine verilen isim. Tarlalardan özel uğraşla, pancara zarar verilmeden toplanan pazı temizlendikten sonra birçok aşamadan geçiyor. Temizlenmesi, haşlanması ve turşu haline dönüştürülmesi için uğraş gerektiren pazı turşusu özellikle kış aylarında kahvaltı sofralarının vazgeçilmez bir lezzeti oluyor.
Pazı Turşusu sağlık deposu
Pancarda bulunan tüm vitaminlere sahip olan pazı vücudu pek çok hastalıktan koruyor. Sindirim sistemine iyi gelen, bağışıklık sistemini güçlendiren, karaciğeri temizleyen ve cilt hastalıklarına iyi gelen pazı turşusunu Bayburt Belediyesi de üretiyor. Bayburt Belediyesi tarafından kurulan Yöresel Turşu Fabrikası’nda üretilen Pazı Turşusu özellikle il dışında yaşayan Bayburtlular tarafından çokça talep edildi.
Coğrafi İşareti hak eden bir lezzet
Vatandaşlar Pazı Turşusunun coğrafi işaret alınacak bir lezzet olduğunu dile getiriyor. Lor Dolması, Tatlı (Kokoç) Çorba, Bayburt Balı, Bayburt Ketesi, Süt Böreği, Ekşi Lahana, Kara Pancar Yemeği, Kavut Çorbası, Yalancı Dolma gibi lezzetlerine coğrafi işaret alarak tescilleyen Bayburt’un Pazı Turşusunu da tescilli lezzetleri arasına katması bekleniyor. Daha önce Süt Böreği ve Yalancı Dolma gibi lezzetlere tescil alan Bayburt Belediyesi'nin Pazı Turşusu'na da coğrafi işaret başvurusu yapması isteniyor.
Öte yandan aynı ürünün Sivas’ta verilen ismi ile ‘Sivas Pezik Turşusu’ olarak tescil aldığı biliniyor.