Bayburt Postası - Şölen programları sırasında yaşananlar “vefa, meğer İstanbul’da sadece bir semt adı değilmiş” dedirtti. Bayburtlu Salih Demir’e popüler sanatçılara açılan sahnede yer verilmesi bu yıl ki şölenin ilk vefa örneğiydi. Dün gece ise ikinci bir sürpriz yaşandı ve Bayburt kültürüne katkılarından dolayı, söz yazarı ve bestekar Mustafa Ahıskalıoğlu plaketle ödüllendirildi. Bu örneklerin çoğalmasını umuyor, bu “özel” düşüncelerinden dolayı şölen komitesini bir kez daha tebrik ediyoruz.
MUSTAFA AHISKALIOĞLU'NUN KISA HİKAYESİ...
1940 Yılında Bayburt'ta Cami Kebir Mahallesi, Zafer Yokuşu, 19 numaralı; büyükbabası Kav Hasan'a ait evde dünyaya gelen Mustafa Ahıskalıoğlu, marangozluğu ve saz çalmayı dayısı Yusuf Öksüzer’den öğrendi. İyi bir marangoz ustası olur olmaz, kendi sazını kendi yapmaya başladı. Saz çalma becerisini ve teknik bilgisini Yusuf Kırıcı'dan aldığı derslerle pekiştirdi. Mustafa Ahıskalıoğlu’nun yeteneğini ve gelişimini fark eden Yusuf Kırıcı, 1954 yılında henüz 14 yaşındayken saz ekibine dahil etti ve öncelikle 21 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinliklerinde yer almasına vesile oldu.
Çocuk yaşta Bayburtluların karşısına çıkan Ahıskalıoğlu, Abdurrahman Kayserili’den de ders alarak saz çalma becerisini doruk noktaya ulaştırdı. Ahıskalıoğlu, 20 yaşında artık bir profesyoneldi.
İlk eserini 22 yaşında verdi…
“Mendilinde Kar Getir” isimli eserini dönemin tek kurumu olan TRT’ye sundu.
Tam bir yıl sonra, onun şöhretli bir isim olmasını sağlayan efsane eserini bestelemişti: “Kara Basma İz Olur”…
Başvurduğu yer yine TRT’ydi. “Kara Basma İz Olur” isimli eser, tüm ülke sathında büyük bir beğeni topladı ve özellikle 1970’li yıllara kadar TRT radyolarında en çok çalınan eserleri arasında yer aldı.
Bayburt türkülerinin bilindik, tanıdık ve güçlü bir ismiydi artık.
Binali Selman, Fahri Yılmaztürk, Yaşar Aker, Orhan Dursunoğlu, Yusuf Kırıcı, Recep Kırıcı, Abdurrahman Kayserili, Remzi Çavuldak, Zakir Peksert, Abdullah Ahıskalıoğlu, Şemsettin Ahıskalıoğlu ve daha bir çok değerli isimle uzun yıllar Bayburt kültürüne hizmet etti.
Bir Bayburt sevdalısı, Bayburt aşığı olan ve bugün 69 yaşını yaşayan söz yazarı ve bestekar Mustafa Ahıskalıoğlu’nun, bizlere miras bıraktığı onlarca eseri mevcuttur. İşte onlardan bir kaçı:
Mendilinde Kar Getir, Kara Basma İz Olur, Kuşburnu Derde Derman, Koçları Vurdum Dereye, Küp Dibinde Pastırma (Mavilim), Güzel Al Giyinmiş, Tilliko, Al Yeşil Giyinmiş Sunalar, Attım Sandalyeyi Otur Sevdalım Otur, Kuşburnunun Kurusu, Bir Serçe Vurdum, Bir Taş Attım Çeğile, Çalı Koydum Ocağa, Çimenli Bahçede Bulgur Eliyor, Elinde Şiş Var Bunda Bir İş Var…
NOT: Bayburt Postası Gazetesi’nin değerli yazarlarından olan Mustafa Ahıskalıoğlu’nun gerek anılarını, gerekse türkülerinin hikayelerini kendi kaleminden takip edebilirsiniz.