Dernekler

Murat Okutmuş, BAYDER Kültür Sohbetlerinde Fırat Kızıltuğ'u anlattı

Müzisyen, yazar, şair Fırat Kızıltuğ, Bayburt Tarih, Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından düzenlenen kültür sohbetlerinde anıldı.

Abone Ol

Bayburt Postası - 2024 yılının ekim ayında hayatını kaybeden Fırat Kızıltuğ’u Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Okutmuş anlattı. 

Aynı zamanda edebiyatçı olan Murat Okutmuş, Kızıltuğ’un musîkî ve edebi hayatına dair bilgiler verdi.

Fırat Kızıltuğ’un doğduğu 1930’lu yıllardaki Bayburt’un genel yapısı hakkında bilgiler vererek anlatımına başlayan Okutmuş, Kızıltuğ’un babası Ahmet Kızıltuğ’un Bayburt’un bilinen ilk fotoğrafçısı olmasının yanı sıra hem Bayburt Belediyesi Bando Şefi hem de Halkevi çalışmalarının içerisinde olan biri olduğunu aktardı. Kızıltuğ’un duyduğu ilk müzik sesinin babasının enstrünmanlarının sesi olduğunu, evlerine sıkça gelen annanenin anlattığı masallar, söylediği türkülerle şekillenen bir çocukluk geçirdiğini, çarşıda ise Ar Sineması’nın hoparlöründen yapılan plak yayınlarını dinleyerek hafızasına almasının çocukluğu ve müzik ilişkisi anlamına dair en dikkat çekici taraflar olduğunu söyledi. 

1945 yılında Bayburt’tan göç eden ailenin önce Turhal’a sonra İstanbul’a geçtiğini, Kızıltuğ’un ortaokul, öğretmen okulu ve konservatuar eğitimlerini ardından ilk olarak Münir Nurettin Selçuk tarafından İleri Türk Musikisi Korosuna seçildiğini, sonrasında Devlet Korosundan emekli olduğu 2000 yılına kadar viyolonseli ile koroda yer aldığını söyleyen Okutmuş, Kızıltuğ’un dostlarından ve dostlarının kendisi için söylediklerinden bahsetti. 

Kızıltuğ’un kitapları hakkında da bilgi veren Okutmuş, Dildeste ve Dilbeste adlı kitapları ile müzik tarihinin hikâyeciliğini, Satrançname kitabı ile destan geleneğinin güçlü bir örneğini, Çocuklara Müzik, Bandodan Klasik Müziğe, Müzik Sohbetleri ile de bestelerini, müzik bilgisini okuyucuya aktardığını belirtti.

Konuşmasının son bölümünde Kızıltuğ’un Bayburt sevgisini, Bayburt’la ilgili eserlerini ve özellikle Bayburt Şikestelerini değerlendiren Okutmuş, şikestelerin nazire olarak değerlendirildiği Şehriyar’ın Haydar Baba’ya Selam şiiri ile ilgili bağına ve benzerliklerine vurgu yaptı. 

Okutmuş, her zaman saygıyla ve özlemle anacağı Fırat Kızıltuğ’un Bayburt Üniversitesi’nden Dede Korkut Bilim ve Kültür Sanat Ödülü, TEDEV’den Türk Dünyası Üstün Hizmet Ödülü, ESKADER’den Sanat Ödülü, BEKDER’den Onur Ödülü aldığını, 2018 yılında BAYDER Kültür Sohbetleri’nin müziği ve sohbeti ile konuğu olduğunu ve Kızıltuğ’un 2018 yılından beri de BAYDER’in onursal üyesi olduğunu hatırlattı.  

Okutmuş’a sunumundan ötürü teşekkür eden ve günün anısına teşekkür belgesi takdim eden BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Kızıltuğ’un büyük bir müzik adamı ve büyük bir edebiyatçı olduğunu belirterek, ilk anma programının çok sevdiği memleketinde ve onursal üyesi olduğu BAYDER’de yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi.

Kızıltuğ’la olan anılarından bahseden Dündar, onursal üyeliğinin resmiyette sonlansa da gönüllerde her zaman BAYDER’in onursal üyesi olarak kalacağını dile getirdi. 

Kültür Sohbetleri, öğrenciler ve şair Baki Tosun tarafından okunan şiirler, İmdat Sancar, Hasan Kanat, Uğur Dündar, Serdar Eslek’in sahne alması ve koro türkülerle son buldu.