Bayburt Postası - Türk Tarihinin Çin kaynaklarında yer alan bir efsaneye göre soykırımla başladığını ifade eden Okutmuş, Türklerin anavatanı Orta Asya’da 1. Göktürk Kağanlığını kurması ile başlayan serüveninin Doğu, Batı, Kuzey ve Güney yönlerinde yapılan fetihlerle 16. yüzyıla kadar büyüyerek uzandığını, bu tarihten itibaren yenilgilerin toprak kayıplarını, dolayısıyla insan kayıplarını getirdiğini dile getirdi.
Türklerin fethettiği toprakları imar ettiğini, yollar, köprüler, hanlar, hamamlar camiler inşa etmenin yanı sıra yönettikleri topraklara Türk kökenli insanlar aktararak oraları her bakımdan vatanlaştırdığını ifade eden Okutmuş, fethedilen toprakların yerli halklarına kültürlerini ve dini inanışlarını yaşama imkânı sunduklarını, kayıplarla birlikte meydana gelen çekilme ve geri dönüş sürecinin ise maalesef bir soykırım şeklinde gerçekleştiğini belirtti.
Tarih boyunca Türklerin, Türk olduklarını dile getirmemeleri yönünde bir baskı altında tutulduğunu söyleyen Okutmuş, konuyla ilgili Ziya Gökalp, Falih Rıfkı Atay, Şevket Süreyya Aydemir gibi aydınların sözleri ile Osmanlı’nın son döneminde Türk kelimesine bakışı özetledi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk soyu için verdiği mücadeleleri anlatan, 1944 Turancılık davasında Türk aydınlarının çektiği sıkıntıları kısaca özetleyen Okutmuş, Bayburt özelinde ise Şehit Nusret Bey’den, Rus işgalinden bahsetti.
Murat Okutmuş, Taş Mağazalar Katliamının yaşandığı mekânın yerle bir edilmesinin Türk Milletinin hafızasına yönelik yapılan en büyük saldırı olduğunu ifade etti. Türk Milletinin bunları birer ayıp olarak görüp geçmişini hiç ettiğini dile getiren Okutmuş, gelinen dünya siyasetinde yaşadığı soykırımı anlatmakta güçlükler çektiğini sözlerine ekledi.
Konuşmasının ardından Bayburt Ülkü Ocakları Başkanı Ömer Yardımcı, Okutmuş’a yaptığı konuşmadan dolayı teşekkür ederek, günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.