Bayburt Postası - 2024 yılında Demirözü ilçesinden Saadet Partisi Belediye Başkanı adayı olan Murat Gürbüz, Demirözü’nün pancar ekiminde bölgenin birincisi olduğunu, Erzurum Şeker Fabrikasının 2024 yılında işlediği pancarın yüzde 62’lik gibi büyük bir bölümünün Demirözü’nden temin edildiğini ifade ederek, bölgeye fabrika kurulması beklenen bir dönemde mükerrer ekimin yasaklanması ve nöbetleşe ekim sistemini getirilmesinin çiftçiyi zor duruma soktuğunu belirtti.
Gürbüz, “Çiftçinin tarla kiralarını ödeyip arazi kiraladığı, yeni sezon için borçlanarak gerekli hazırlığı yaptığı bir dönemde ekimi beklerken mükerrer ekimin yasaklanması, münavebe (nöbetleşe) ekimin uygulanmak istenmesi zaten sıkıntıda olan çiftçimizi maddi ve manevi anlamda daha da zor duruma düşürmüştür” dedi.
Murat Gürbüz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bilindiği üzere şeker pancarı, endüstri bitkileri içerisinde sağladığı katma değer açısından ikinci sırada yer almaktadır.
Bu mesajımız özellikle İlçemiz Demirözü ekim alanında mağduriyet yaşayacak çiftçimizi doğrudan ilgilendirdiği için, Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı’na.
Erzurum Şeker Fabrikası 2024 yılında 460.000 ton pancar işleyerek kendi rekorunu kırmıştır.
İşlenen pancarın yüzde 62’lik kısmı İlçemiz Demirözü ekim alanlarında 460 fedakar çiftçimizin 6 aylık emekleri ve sıkıntılı özellikle sulama sorunu yaşandığı bir dönemde üretilmiştir.
İlçemizde yetiştirilen şeker pancarı Türkiye’de poları (içerisindeki şeker oranı) en yüksek şeker pancarıdır.
Aynı şekilde ilçemiz ekim alanlarında toplamda 42.000 dönüm pancar ekilerek tüm zamanların rekoru kırılmıştır.
Fabrikaya sevk edilen pancarın yüzde 20’si üreticiye küspe olarak dağıtılmış bu da hayvancılıkta büyük oranda yem katkısı sağlamıştır.
Hal böyle olunca üst üste kırılan bu rekorların üzerine çiftçimiz ‘bir fabrika da yöremizde kurulabilir mi’ umudu taşırken geldiğimiz nokta da ani bir kararla çiftçinin tarla kiralarını ödeyip arazi kiraladığı, yeni sezon için borçlanarak gerekli hazırlığı yaptığı bir dönemde ekimi beklerken mükerrer ekimin yasaklanması, münavebe (nöbetleşe) ekimin uygulanmak istenmesi zaten sıkıntıda olan çiftçimizi maddi ve manevi anlamda daha da zor duruma düşürmüştür.
Toprağın ilaç ve gübre ile zehirlenmesinin önüne geçmek adına bu uygulama doğrudur. Fakat çiftçimiz bu hazırlıkları yapmadan önce kendisine bildirilmiş ve ya en az şeker pancarı kadar katma değeri yüksek alternatif ürünlere yönlendirilmiş olsa idi bu zarar en aza indirgenmiş ve ya ortadan kaldırılmış olurdu diye düşünüyorum.
Başta T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere yetkililerden konunun muhatapları ile bu mağduriyetin giderilmesini atılması gereken adımların ivedilikle atılmasını çiftçilerimiz adına talep ediyoruz.”