Bayburt Postası - Bayburtlu vekil Gökan Zeybek, Kop Şehitleri anıtının kaderine terkedilmiş bir halde olduğunu beliterek, "Kültür Bakanı olarak Kop Şehitleri Anıtı’nın şehitlerimizin kemiklerini sızlatan bakımsız halinden bilginiz var mıdır?" diye sordu.

Zeybek, ağustos ayı içerisinde Bayburt'u ziyaret etmiş, tarihi mekanlarda incelemelerde bulunmuş, birçok köyde toplantılar düzenlemişti. Ankara'ya döndükten sonra ilk soru önergesini köy yolları hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının cevaplaması talebiyle TBMM'ye sunan Zeybek, bir önerge de ziyaret ettiği Kop Şehitleri anıtındaki gözlemleri ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı için verdi. 

Milletvekili Zeybek, verdiği soru önergesinde, "Vatan savunmasında önemli bir yeri olan, Millet olarak göğsümüzü kabartan ve 2.Plevne Savunması olarak nitelendirilen Kop Savunması’nı bizlere hatırlatan Kop Şehitleri Anıtı’nın vicdanları sızlatan bakımsız halini ortadan kaldırmak için bir projeniz bulunmakta mıdır?" sorusunu yöneltti. 

İşte o önerge:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’ NA

Aşağıda yer alan sorularımın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından, Anayasa'nın 98 ve TBMM Tüzüğünün 96 ve 99. maddeleri gereğince, yazılı olarak cevaplanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.

Gökan ZEYBEK   
İstanbul Milletvekili
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti, Çanakkale, Suriye, Irak ve Kafkas cephelerinde savaşmıştır. Bayburt’tan savunmayı yöneten Mareşal Fevzi Çakmak’a göre Şark Cephesi’nde savaşan 3. Ordu’nun en mühim harekâtı Bayburt Mıntıkası’nda cereyan etmiştir. 3. Ordu’nun ağırlık noktasını teşkil eden 3. Mıntıka Bahtlı, Kop, Ziyarettepe, Çoruh ve Masat Deresi arasındaki Kaladere Tepesi, Kaçkar, Kırklar, Soğanlı, Yamalı, Kemer ve Zigana Dağı’na kadar olan mıntıkadır. Şark cephesinde Ruslar;  16 Şubat 1919’da Erzurum, 6 Mart 1916’da Rize, 15 Mart 1916’da Tercan ve 26 Mart 1916’da Of’u almak suretiyle Bayburt’un çevresini işgal etmişlerdir. 18 Mart 1916’da Danzut (Darıca), 26 Mart’ta Ahpunus (Çamlıkoz), 27 Mart’ta Çoruh Cephesi ve Masat’ta şiddetli çatışmalar başlamıştır. Binbaşı Halit Bey’in hemen hemen tümü Bayburt ve çevresinden toplanan gönüllü milis ve erlerden oluşan 3 alaylı Çoruh Müfrezesi bu çarpışmalarda üstün fedakârlıklar göstermişlerdir. 16 Temmuz 1916 gününe kadar devam eden bu savunmayı 5.Ordu Komutanı Vehip Paşa ve 5. Kolordu Komutanı Mareşal Fevzi Çakmak ‘Muvaffak Olmuş 2. Plevne Savunması’ söylemleriyle şanlı tarihimize altın harflerle kaydetmiştir.

Bu büyük savunma sonrası 1963 tarihinde yapımı tamamlanan, Bayburt - Aşkale yolunun 27. kilometresindeki Kop dağı sırtlarında bulunan Kop Şehitleri Anıtı’ndaki kitabede; “Ey Yolcu! Bu anıt 1916 yılında Kop Geçitleri’nde ve Çoruh Havzası’nda 6 ay en çetin şartlar altında savaşarak kanları ve canları ile 2. Plevne sayısız Türk şehidinin aziz hatıralarına ithaf edilmiştir. Bu dağları geçerken her karış toprağında bir şehidin mübarek kanı ve her adımında bir kahramanın saygıya değer kemiğinin yattığını unutma. Onlar içimizde ülkü, dilimizde türkü, imanımızda rehber ve hayatımızda gururdur.” yazılıdır.

Ancak; 

Vatan savunmasında önemli bir yeri olan, Millet olarak olarak göğsümüzü kabartan, 2.Plevne Savunması olarak nitelendirilen Kop Savunması’nı bizlere hatırlatan Kop Şehitleri Anıtı’na yaptığımız ziyaretimizde karşılaştığımız kaderine terkedilmiş, özensiz ve bakımsız manzara bizlerin yüreğini dağlamıştır, aziz şehitlerimizin kemiklerini sızlatmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Kültür Bakanı olarak Kop Şehitleri Anıtı’nın şehitlerimizin kemiklerini sızlatan bakımsız halinden bilginiz var mıdır? Bilginiz yok ise gidip görmeyi düşünüyor musunuz?
2- Vatan savunmasında önemli bir yeri olan, Millet olarak göğsümüzü kabartan ve 2.Plevne Savunması olarak nitelendirilen Kop Savunması’nı bizlere hatırlatan Kop Şehitleri Anıtı’nın vicdanları sızlatan bakımsız halini ortadan kaldırmak için bir projeniz bulunmakta mıdır?"