Bayburt Postası - Yazar Mahir Adıbeş 30 yılı aşkın bir zamandan bu yana kendi ailesi başta olmak üzere Bayburt çevresinden Ermeni Mezalimini yaşamış, İstiklal Harbine katılmış canlı tanıklardan dinlediklerini romanlaştırdı. Üç cilt olarak okuyucu ile buluşacak eserin ilk cildi Tılsım Yayınları’ndan 352 sayfalık hacmiyle yayımlandı.
Kitaptaki kahramanların hepsinin gerçek isimler olduğunu söyleyen yazar Mahir Adıbeş eserin ilk cildinin Bayburtlu Mehmet'in seferberlikte askere gidişini Ruslara karşı Kafkas Cephesinde savaşmasını, tezkere alıp Bayburt’a dönüşünü ve 21 kişi ile birlikte dağa çıkarak Ermeni çetelerle mücadelelerini, Türk Jandarması tarafından yargılanıp idam cezası almışlarken, İstiklal Harbinin başlamasıyla yeniden cephelere sürülmelerini anlatıyor.
Mahir Adıbeş, kitabın ikinci cildinde bu 21 arkadaşın Sakarya Meydan Muharebesi ve İzmir’e kadar gidişlerinin konu edildiğini ve bu 21 kişiden 8’inin Bayburt’a dönebildiğini, kitabın üçüncü cildinde ise Cumhuriyeti ilk yıllarındaki Bayburt’unu ve romanın başkahramanı Bayburtlu Mehmet’in Deli Mehmet diye anıldığı yılları anlatıyor.
Yazar Mahir Adıbeş, kitabın giriş kısmında ise şu ifadelere yer veriyor:
O günleri yaşayan insanlar bize böyle anlattılar!..
Bu konu açılınca sustular bazısı acılarının depreşmesinden bazısı da utancından. İçleri sızlıyor, akıllarına gelince hüzün çöküyor, ağlıyorlar. Ağıt yaktılar, “Bir yanım Erzincan vermem Bayburt’u…” diyerek yollara düştüler.
Bu Milletin 1916-1918 yılları arasında ölümle imtihanı…
Doğu Anadolu’da Ermenilerin sivil halka yaptıkları katliamlar sonucu yaşananlar. Van’da Camii Kebir Mahallesi, Bayburt’ta Taş Mağazalar, Ardahan’da Yanık Cami, kana bulanan Erzurum ve daha niceleri…
“Tutuştu ağıllar, dört bir yan yandı;
Yavrularım beşiğinden uyandı;
Herkes ağlıyordu her taraf kandı…”
Dünyada yaşanan en büyük soy kırımı; Ermenilerin Rus, İngiliz destekli Osmanlı topraklarında yaptıkları katliam.
Korku, yoksulluk, açlık, sefalet, savaş ve ölüm…
Yollara düşmüş binlerce yaşlı, kadın, çocuk, “Göç göç oldu göçler yola dizildi…” Ölümden kurtarmak için yurtlarını terk ettiler. Sırtlarında giyecek yok, ayakları çıplak, nereye gittiklerini bilmeden yollara düştüler…
Vahşi hayvanlar bunların yaptıklarından utandı. Asker kaçakları ağa, bey oldu topraklara kondular. Savaştan dönen gazilerin karınları ölene kadar doymadı. Ağaların yanında maraba oldular. Ne arayanları oldu ne de soranları.
Bu romanda sevip alamayanlar, askere gidip gelmeyenler, esir düşenler, kayıp evlatlarının yolunu yıllarca bekleyen analar var.
Seferberlik yılları anadan, babadan, sevgiliden, çoluk çocuktan ayrılığın yaşandığı yıllar. Gidip kaybolanlar, halen yolu beklenenler var…
Seferberlik; sevda, hasretlik, özlem, ümit, çile, acı dolu bir devrin romanı…”
Mahir Adıbeş’in ‘Seferberlik’ adlı eseri kitap satışı yapan tüm internet adreslerinden temin edilebilir.
Mahir Adıbeş kimdir?
1986 yılından itibaren Diyarbakır’ın Lice ilçesi Tarım İlçe Müdürlüğünde veteriner hekim (1987-91), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Şap Enstitüsü Müdürlüğünde uzman adayı ve uzman veteriner hekim (1991-96) ve aynı kurumda Müdür Yardımcısı (1996-2003) olarak görev yaptı. 2003 yılında aynı bakanlığın İzmir Tahauzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğüne müdür yardımcısı olarak atandı. TÜRKSAV, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Vakfı, Veteriner Mikrobiyoloji Derneği, Çocuk Edebiyatçıları Birliği (İkinci Başkanı), Türkiye Yazarlar Birliği (Yönetim Kurulu) üyesidir. TYB İzmir Şube Başkanlığı yaptı.
İlk yazısı (Sokaklar Sussun Devlet Konuşsun, 1987) ve ilk hikâyesi (Top Sesi) Bayburt Postası Gazetesi’nde (1980) tefrika edildi. Diğer yazıları Diyarbakır mahalli gazeteleri (1988-91), Veteriner Hekimleri Dergisi (1993-95), Türkiye Gazetesi’nde (1994), Türk Edebiyatı, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Kümbet, Bizim Külliye dergilerinde (1995-2003) yer aldı. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Dergisi, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Bülteni adlı periyodik yayınlarının genel yayın yönetmenliği ve yazı işleri müdürlüğünü yaptı (1999-2003).
KİTAPLARI
Gecede Sır Oldu Ankara (1995) Hikâye
Merhamet Gölgeleri Sam / Ankara (1997) Hikâye
Yarenim Var Yıldızlardan Türdav / İstanbul (1999) Hikâye
Taşa Verilen Görev Tutibay / Ankara (2000) Çocuk Hikâye
Tilki ile Yılan Tutibay / Ankara (2000) Çocuk Hikâye
Yaz Çobanı Tutibay / Ankara (2000) Çocuk Hikâye
Taşa Atılan İmza Tutibay / Ankara (2000) Çocuk Hikâye
Taş Oyuncaklar Tutibay / Ankara (2000) Çocuk Hikâye
Taşa Vurulan Mühür Tutibay / Ankara (2000) Çocuk Hikâye
Ateşle Dans Berikan / Ankara (2002) Hikâye
Eylülde Soldu Bu Çiçekler Berikan / Ankara (2002) Roman
Eşşekler Kasabası Berikan / Ankara (2002) Roman
Taş Ustaları Sütun / İstanbul (2008) Hikâye
Eylül Dönüşü Altın Kalem / İzmir (2008) Şiir
Veliaht Bilgeoğuz / İstanbul (2010) Roman
O Mektubu Ben Yazmadım Sam / İstanbul (2014) Şiir
Yine Başladı Türkülerine Sam / İstanbul (2015) Hikâye
İki Kuş Sam / İstanbul (2015) Hikâye
Duvar Sam / İstanbul (2016) Hatıra
Şahit Sam / İstanbul (2018) Roman
Hara Sam / İstanbul (2023) Roman
Muska Sam / İstanbul (2023) Hikâye
Seferberlik Tılsım / Konya (2024) Roman