Şirketler

‘Koşat Alabalık', HES Projesi nedeniyle geleceğe umutla bakamıyor

Abone Ol
Bayburt Postası - Bayburt merkeze 38 kilometre uzakta olan Yoncalı Köyü’nde 1995 yılından bugüne hizmet eden Koşat Alabalık Tesisleri’nin işletmecisi Hasan Koşat (52) tesislerden yaklaşık 1 kilometre yukarıdan başlaması planlanan HES projesinin doğayı ve köy halkını olumsuz yönde etkilyeceğini belirtti.  

Murat Okutmuş / Bayburt Postası

Koşat Alabalık Tesisleri 1995 yılında kuruldu, Hasan Koşat ise 1978 yılında gittiği İstanbul’dan babasının ölümü üzerine 2000 yılında geri geldi, tesislerin işletmecisi oldu. 

Zaman içerisinde tesisler gelişti ve şimdi sağlam bir zeminde, Bayburt’a, bölgeye hizmet etmeye devam ediyor. Hasan Koşat yüzde 70 müşterisinin Bayburt’tan, yüzde 30’unun ise İspir bölgesinden olduğunu aktarıyor. Ve Baksı Müzesi, yakınlığı nedeniyle çok büyük katkısı olmuş işletmeye. Hasan Koşat, işletmenin 2010 yılına kadarki hali ve sonrası arasında çok büyük fark olduğunu belirtiyor. Baksı Müzesi kurucusu Hüsamettin Koçan’dan ise övgü ve minnet duygularıyla söz ediyor: “Hüsamettin hocam kurduğu o devasa şaheserle sadece Bayburt’a değil çevresindeki tüm insanlara, tüm işletmelere katkı sağladı, sağlamaya devam ediyor.”



HES projesi can sıkıyor! 

Hasan Koşat tesisleri ailesi ile birlikte işletiyor. Ve istiyor ki ondan sonra oğlu, kızı ve nesiller boyu bu işletme yöreye hizmet etsin. Bu düşüncesini şu günlerde rahatsız eden bir gelişme yaşanıyor bölgede. Orsor Deresi’nde yapılması planlanan HES Projesi. Böyle bir proje olduğunu, fakat köy halkının tamamen projenin karşısında olduğunu söyleyen Koşat, işi üstlenen yüklenici firmanın Çed raporu için köyde görüşmeler yaptığını ve köy halkının büyük tepkisi ile karşılaştığını kaydetti.

Şimdilik Çed raporunun olumsuz çıktığını, böyle bir projenin olmasının kendilerini rahatsız ettiğini söyleyen Koşat, havuzların suyunu Özel İdareden 25 yıllığına kiralayarak 80 litre su akımı sağladığını, olası projede kendisinin etkilenmeyeceğini fakat doğaya ve insanlara verilecek huzursuzluğun bu işletmenin de sonunu  getireceğini kaydetti.

Değil 2 milyon 10 milyon da verseniz...

Projeyi yapacak olan firmanın kendisine tesisler için 2 milyon teklif ettiğini fakat kendisinin 2 milyon değil 10 milyon da verseler bu teklifi reddedeceğini aktarıyor. Ve ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturu ile hareket etmesi gereken devletin insanların mağduriyetinin söz konusu olan bu projeye geçit vermeyeceğine inancını koruyor.

Ve müşteri görüşleri...

Gülcan İnan, Mardinli, Bayburt Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi öğrencisi.. Bu yıl mezun olmuş, sürekli methini duyduğu Koşat Alabalık Tesislerine de görmeden gitmek istememiş. Görüşlerini şu samimi ifadelerle dile getiriyor:



“Öncelikle daha ilk girişte bile insana derin bir nefes aldıran harika bir havası var. Doğal ve samimi bir hava, tesisi bir ailenin işletiyor olmasının verdiği havadan olsa gerek insan kendini hiç yabancı hissetmiyor. Üstelik bizleri çok içten ve samimi karşıladılar, çok mutlu oldum ve tabii alabalıkların lezzetini de es geçmemek lazım. Zaten bu kadar samimi bir yerde, böylesine samimi insanların elinden lezzetli olmayan bir şeyin çıkması pek de mümkün değil.”

Zeki Aslanoğlu ise Ankara Gölbaşı’ndan yaşayan Polatlı Köyü asıllı bir hemşehrimiz. Yaz aylarında geliyor köyüne ve ilk fırsatta soluğu Yoncalı’da alıyor; mekânın müdavimlerinden.. İddiası; Bayburt dışında ve Bayburt içinde bir çok yerde alabalık yediği, fakat buradan aldığı tadı başka bir yerde alamadığı yönünde. ‘Hem balığı hem de hizmeti bir numara, herkese tavsiye ediyorum’ diyor.