Bayburt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sekreteri, Fransızca öğretmeni Hasan Kaymaz, ‘görgü-nezaket ve protokol kuralları’nı anlattı.

Toplumu düzenleyen kuralların; kamusal alanda protokol, sivil alanda ise görgü, nezaket veya adabı muaşeret olarak kabul edildiğini belirten Kaymaz, akılda kalıcı olması açısından ‘Dilenciye saygının nezaket, krala saygının protokol’ olduğundan bahsetti.

Kaymaz, kişi haklarına saygı göstermenin hem inancın, hem yaşantının hem de kimliğin bir parçası olduğunu belirterek, “Nezaket, nezakete davettir. Birçok şeyde başımızdan belamızı da alır, götürür.” dedi.

Yaşam alanını; özel alan, sosyal alan ve kamusal alan olmak üzere üç başlıkta ele alan Kaymaz, görgü-nezaket kurallarının; sosyal alanda, protokol kurallarının ise resmi alanda düşünülebileceğini söyledi.

Kaymaz, “Başarıda protokolün yeri, görünüm ve tutarlılıktır. Kişi, giyim ve kuşamına göre karşılanır. Fikirlerine göre de uğurlanır. Bu değişmez bir kuraldır. Biz görüntü olarak da düşünce olarak da tutarlı olma mecburiyetindeyiz. Yoksa ters bir orantı olabilir. Burada da görüntüsü son derece şık olduğu halde oturma kalkma adabını bile bilmeyen insanlar kendilerini komik duruma, itibarlarını zedeleyici duruma düşürebilirler” dedi.

İmajda tutarlılık esastır

Sağlanmış bir yönetici kimliğinin %33’ü kişiliği, %33’ü işi, ihtisas alanında bilgi becerisi ve %34‘ünün de protokol yani temsil niteliği vasıflarından oluştuğunu belirten Kaymaz, “Özellikle kamuda görev yapacak kişiler, resmi protokol kurallarını ne kadar iyi bilirse o kadar yükselebilirler. İmajda tutarlılık esastır” ifadelerini kullandı.

Görgü ve protokol olarak erkek-kadın giyiminin de özelliklerine değinen Kaymaz, “Güvenilir ve tutarlı olmayı beden dilimize ve yüzümüze de yansıtmalıyız. Çevremize bıraktığımız etki, imaj ve iletişim aracımızdır. Yeteneklerimizin bir parçasıdır" diye konuştu. 

Resmiyet kalktığı zaman iş göremez bir durum ortaya çıkar

Restoran ve yemek adabına da değinilen sunumda, görgü ve protokol kurallarına ve bu kurallara aykırı durumlara örnekler sunuldu.

Ticari kaygıyla yapılan davranışların nezaketi yansıtmadığının da altı çizildi. Özeleştiri yapmanın gelişim ve düzen açısından önemli olduğunu da belirten Kaymaz, yönetimde ast üst ilişkisinden de bahsetti. Makam, hitap, iletişim, göz teması, giriş-çıkış adabı, vb. protokol ve nezaket kurallarının da anlatıldığı sunumda Kaymaz, “Bunlar önemli şeyler, zira resmiyet kalktığı zaman iş göremez bir durum ortaya çıkar” dedi.

Aker'in o kitabı ikinci baskısını yaptı: Hicrani Yaşayan Şehir Aker'in o kitabı ikinci baskısını yaptı: Hicrani Yaşayan Şehir

BAYDER Başkanı Fatih Dündar ise, “Hayatın her alanında toplum tarafından kabul edilen bu kurallara duyarlı ve uyarlı olduğumuz ölçüde imaj oluşturabiliriz. Bu yönüyle bu tür sunumlar çok kıymetlidir. Dernek olarak bu sunumlara her zaman yer vereceğiz” ifadelerine yer verdi. Günün anısına Hasan Kaymaz’a teşekkür belgesi takdim etti.

Şiirler ve orta oyunlarıyla devam eden Kültür Sohbetleri, İmdat Sancar, Hasan Kanat, Emre Sevimli, Uğur Dündar, Volkan Birlik ve Serdar Eslek’in sahne sunumlarıyla sona erdi.