Bayburt Postası - Dr. Erdem Saka tarafından gerçekleştirilen sunumda Bayburt’un 1514-1789 yılları, geniş perspektifli bakış açısıyla ele alınarak kentin bilinmeyenlerine dair değerlendirmeler yapıldı.
Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bazı yönleriyle günümüzden farklılık gösterdiğini, kentin bazı yerleşim yerlerinde üzüm bağlarının bulunduğunu ifade eden Tarihçi Erdem Saka, Bayburt’taki tarım ve hayvancılığın Osmanlıların harp ekonomisi politikası bağlamında değerlendirilebileceğini söyledi.
Saka, tımar sisteminin Bayburt’a sağladığı faydalara değinerek, Osmanlılarda Bayburt askerinin farklı cephelerde ve kalelerin muhafazalarında görevlendirildiğinden bahsetti.
Tarım faaliyetlerinde özellikle bal, yağ, un, buğday ve arpa gibi ürünlerin Bayburt’tan ihraç edildiğini belirten Saka, limana götürülen bu ürünlerin Karadeniz üzerinden İstanbul ve Avrupa limanlarına sevk edildiğine de değindi.
Bayburt ekonomisinin en önemli unsurlarından birinin de halı, kilim ve seccade gibi dokumacılık ürünlerin olduğuna dikkat çeken Erdem Saka, yöresel, bölgesel ve uluslararası düzeyde revaç bulduğuna dair tarihi kayıtları olduğundan bahsetti.
Dr. Erdem Saka’ya sunumlarından dolayı teşekkür eden BAYDER Başkanı Fatih Dündar, günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.