Bayburt Postası - Gazi Üniversitesi tarih bölümünden mezun Önder Eryılmaz tarafından ‘Mehmet Turan’ın hayatı ve kültür hayatına hizmetleri’ anlatıldı.

Şehrin önde gelen ailelerinden olan Mehmet Turan Bey’in çocuk yaşta ailesiyle birlikte seferberlik yıllarında Kayseri’ye yerleşmek üzere yola çıktıklarına değinen Tarihçi Eryılmaz, yolculuk sırasında maruz kaldıkları eşkıyaların saldırılarından dolayı babası Maşuk Bey’in felç geçirerek Suşehri civarlarında vefat ettiğini söyledi.

Eryılmaz, “Çocuk yaşta yetim kalan Mehmet Turan, avukat eniştesi Ekrem Şevket Bey’in himayelerinde Kayseri’de orta eğitimini ve lise eğitimini tamamladı. Ardından ailesiyle beraber Bayburt’a döndü. İstanbul Darulfünunu Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra yedek subay olarak askerlik vazifesi için gittiği Muş’un Bulanık ilçesinde tanıştığı Bulanık Belediye Başkanı’nın kızı Süreyya Hanım’la evlendi.” dedi.

Tarihçi Önder Eryılmaz sunumunda; Mehmet Turan’ın gençlerin başıboş gezmesini ve kötü alışkanlıklar edinmesini engellemek için ‘Gençler Birliği’ adında bir spor kulübü kurduğunu, Bayburt’ta ilk stadı yaptırdığını, Koruk mevkiinde beş bin ağacın dikilmesine öncülük ettiğini ve Türk Ocağı’nda gençlere yönelik müsamereler düzenleyip okuma yazma kursları açtığını da dile getirdi.

Bayburt’ta ilk folklor araştırmaları yapan kişinin Mehmet Turan olduğunu, derleme çalışmaları yaptığını ancak Mehmet Turan’ın erken yaşta vefatından dolayı bu derleme çalışmalarının muhafaza edilemediğine değinen Tarihçi Eryılmaz, Atatürk’ün Trabzon ziyaretinde Mehmet Turan Barı ile karşılandığını belirtti.

Aker'in o kitabı ikinci baskısını yaptı: Hicrani Yaşayan Şehir Aker'in o kitabı ikinci baskısını yaptı: Hicrani Yaşayan Şehir

Eryılmaz, Mehmet Turan’ın genç yaşta (29) nefrit hastalığı adındaki böbrek iltihabı rahatsızlığından vefat ettiğini söyleyerek sunumunu tamamladı.

BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Tarihçi Önder Eryılmaz’a sunumları için teşekkür ederek günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen Kültür Sohbetleri; şairlerden şiir sunumları, İmdat Sancar, Uğur Dündar, Hasan Kanat, Şafak Birlik, Serdar Eslek’in sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.