Bayburt Postası - Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından düzenlenen BAYDER Kültür Sohbetleri’nde emekli öğretmen Samih Akpulat tarafından ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ sunumu gerçekleştirildi. Meslek hayatından bilgilendirmelerle eğitimin her noktasında görev yaptığını belirten emekli tarih öğretmeni Samih Akpulat, Kültür Sohbetleri programında 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün gelişim sürecine ve önemine değindi.
Emekli öğretmen Akpulat, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanıyla birlikte eğitim alanında, kültürel alanda, bilimsel alanda ve düşüncede ilerlemek için alfabenin ve eğitim sisteminin değişmesinin gerekliliğinden bahsetti.
Akpulat, 1 Kasım 1928 yılında yapılan harf inkılabıyla birlikte başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928’de kara tahta başında yeni Türk alfabesini tanıtmasından sonra artık ‘24 Kasım’ın öğretmenler günü olarak kutlanmaya başlandığını söyledi.
Harf inkılabından önce okur yazar oranının çok düşük olduğundan da bahseden emekli tarih öğretmeni Akpulat, “Bazen derler ki eski alfabeden yeni alfabeye geçince milletin hafızası kayboldu. Oysaki o zamana baktığımızda kadınlarda okur oranı yüzde üç, erkeklerde ise yüzde yedi civarındaydı. O da genel itibariyle bu oranı gayri müslimler oluşturuyordu.” dedi.
Toplumun yönlendirilmesinde, vatandaşlık hak ve hukuklarının kazandırılmasında, cumhuriyetin niteliklerinin kavratılmasında, hak ve ödevlerinde mutlaka insanların eğitilmesi gerektiğini söyleyen Akpulat, bunun ancak ‘öğretmen’e ve eğitim-öğretime gereken değerin verilmesiyle mümkün olacağını belirterek sunumunu tamamladı.
BAYDER Başkanı Fatih Dündar, emekli tarih öğretmeni Samih Akpulat’a sunumları için teşekkür ederek, günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.
Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen Kültür Sohbetleri; şairlerden şiir sunumları, İmdat Sancar, Uğur Dündar, Hasan Kanat, Şafak Birlik, Yunus Emre Canlar’ın sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.