Dernekler

BAYDER Kültür Sohbetleri 14 Yaşında

2011 yılında 15 günde bir olarak gerçekleşen, 2014 yılından bugüne de haftalık düzenlenen BAYDER Kültür Sohbetleri yeni sezonu açtı.

Abone Ol

Bayburt Postası - Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından geleneksel düzenlenen Kültür Sohbetleri programlarının 2024-2025 sezonu başladı.

Programın açılış konuşmasında BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Kültür Sohbetlerinin dününe, bugününe ve önemine değindi.

Dündar, Kültür Sohbetlerinin derneğin kimliği niteliğinde olduğunu, toplumun her kesimini bir araya getirdiğini, geleneği gelecekle buluşturduğunu ifade ederek, "Kültür Sohbetleri, özellikle dijitalleşen günümüzde zamana karşı, duyarsızlaşmaya karşı, yozlaşmaya karşı yıllardır amatör bir ruhla verdiğimiz büyük bir mücadeledir" dedi.

Türkiye'nin en uzun soluklu haftalık programı Kültür Sohbetleri

Kültür Sohbetlerinin 2011 yılında iki ve üç haftada bir gerçekleştirilerek başladığını belirten Dündar, 2014 yılı Şubat ayından itibaren de haftalık olarak gerçekleştirilerek günümüze kadar süre geldiğini söyledi.

Türkiye’de sivil inisiyatifle gerçekleştirilen en uzun soluklu haftalık geleneksel programın BAYDER Kültür Sohbetleri olduğunu dile getiren BAYDER Başkanı Dündar, "Bu durum bizim için çok kıymetli. Çünkü Kültür Sohbetleri, ilk programdan bugüne hiçbir kamu desteği veya kamu zorunluluğu olmadan tamamen gönüllülük esası ve sivil inisiyatifle tarafımızca derneğimizce gerçekleştirilmiştir" dedi.

Kültür Sohbetlerinin ulusal boyutta birçok kurum ve kuruluşa model olduğunu da dile getiren Dündar, il içinden, il dışından ve yurt dışından birçok önemli konuğu ağırladıklarını, programlarda aşıkların, şairlerin, mahalli sanatçıların sahne aldığını, sözlü, yazılı ve folklorik olarak da hekât geleneği, orta oyunları, ağız barları, aşıklık geleneği, şair ve şiir sunumları, türküler ve her yöreden koro türküleri gibi kültürel öğelerin işlendiğini söyledi.

Kültür Sohbetlerinin her haftasının kayıt altına alınarak arşivlendiğinden de bahseden Dündar, ülkenin önde gelen bazı gezi rehberlerinde ‘Bayburt’ta Yapılması Gerekenler’ arasında yer aldığına da değindi.

Bayburt'ta milli bayramların, önemli konuların tek kutlandığı yer BAYDER

Dündar, Kültür Sohbetlerinin bir diğer önemini de "Bölgemizde ve özellikle Bayburt’ta milli bayramların, milli konuların, önemli gün ve haftaların kutlamakla zorunlu kamu kurumlarının haricinde kutlandığı, konuşulduğu, anlatıldığı tek sivil platform BAYDER'dir, tek program Kültür Sohbetleridir" sözleriyle ifade etti.

Dündar, yeni sezonun açılış programının heyecanını yaşadıkları günde BAYDER'in onursal üyesi olan Türk Edebiyatı'nın çınarı Fırat Kızıltuğ'u kaybetmenin üzüntüsünü de yaşadıklarını söyledi. Kızıltuğ'a Allah'tan rahmet dileyerek konuşmasını tamamladı.

Okutmuş da Kızıltuğ’u andı

BAYDER Yönetim Kurulu üyesi gazeteci Murat Okutmuş da programda yaptığı konuşmada Fırat Kızıltuğ’un Bayburt bağına değindi ve Bayburt Şikestleri’nin öneminden bahsetti. 

Kızıltuğ’un Bayburt Şikestleri ile Şehriyar’ın Haydar Baba adlı şiirindeki ilişkiye değinen Okutmuş, “Türk Dünyası önemli bir münevverini kaybetti. Fırat Hocamız şikestleri ithaf ettiği Şehit Osman dağına defnedilmeyi çok istiyordu. Biz Fırat Hocamızın önemini değerini daha iyi anlatabilmek için BAYDER olarak onu anacağız. Önümüzdeki haftalarda Fırat Kızıltuğ hocamıza özel bir anma programı düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu. 

Kültür Sohbetleri; şiir sunumları, İmdat Sancar, Emrah Erdoğan, Hasan Kanat, Uğur Dündar'ın sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.