Bayburt'ta cami-genç buluşması etkinliği Bayburt'ta cami-genç buluşması etkinliği

Bayburt Postası - Bayraktar köyünde bulunan ‘Huykesen Ağacı’nın anıt ağaç olarak tescillenmesi süreci başlatıldı. Baksı Müzesi tarafından başlatılan süreç kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bayburt İl Müdürlüğüne konu gerekçeleri ile yazılarak talepte bulunuldu. Talepte ‘Huykesen Dilek Ağacının Anıt Ağaç Olarak Tespit ve Tescil Edilerek Koruma Alanının Belirlenmesi’ istendi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu’nun yetkisinde bulunan konu ile ilgili yapılan başvuruda, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun mevzuatı çerçevesinde İlimiz Bayraktar Köyü sınırları içerisinde Baksı Müzesi’ne yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan Huykesen Dilek Ağacının Kültürel anıt ağaç olarak tespit ve tescili ve ayrıca koruma alanının belirlenmesi istemiyle işbu başvuruyu yapmaktayız” denildi. 

Huykesen Dilek Ağacı olarak bilinen ağacın öyküsü ve yöredeki işlevi hakkında bilgi verilen başvuruda, ağacın anıt ağaç özelliklerinin tamamını taşıdığından bahsedildi. Baksı Müzesi’nin kurulmasıyla birlikte Huykesen Ağacının öyküsünün ulusal bir mecraya yayıldığının bilgisi verilen başvuruda, Baksı Müzesi ile bütünleşen ağacın bugüne kadar ilham kaynağı olduğu projelere de değinildi. Bu kapsamda ağacın, akademisyen Prof. Dr. Mehmet Kavukçu ve öğrencilerinin performans ve atölyelerine ilham kaynaklığı ettiği bilgisine yer verildi. Ayrıca Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a ait ‘Huykesen Ağacı’ adlı bir eserin varlığından  söz edildi.   

Başvuruda Huykesen Ağacı’nın tespit ve tescil edilmesinin, Bayraktar köyünün kültürel hafızasındaki yerinin ve geçmiş ile bugün, bugün ile gelecek arasında köprü kurabilecek niteliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanacağı üzerinde de duruldu. 

Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından başlatılan süreçte son kararın Erzurum’da bulunan Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun vereceği, gerek görülmesi halinde Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün de doğrudan tespit yapabilme yetkisini sahip olduğu öğrenildi.