Bayburt Postası - Azerbaycan Devleti’ne ait Socar Grubu’nun iştiraki şirket, tamamlandığında toplam değeri 19.5 milyar doları bulacak yatırım kararlarını 2006’dan itibaren bulunduğu Türkiye’de adım adım devreye aldı. Kenan Yavuz, sözünü ettiğim dev yatırımların stratejisinin oluşturulmasından, uygulamaya alınmasına kadar geçen evrelerin önemli bir bölümünde Petkim YKÜ, Genel Müdürü, Socar Türkiye Başkan/CEO’su olarak görev aldı. 2015 sonunda görevinden ayrıldı. Siz şimdilerde O’nu, kurucusu olduğu Kenan Yavuz Kültür Vakfı Başkanı olarak yürüttüğü müzecilik hizmetlerindeki başarılarıyla izliyorsunuz. Dünyadan değerli ödüller kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ni bir başka yazının konusu yaparak, ben sizi Yavuz Ailesi’nin ikinci kuşağının da içinde yer aldığı farklı öykülere davet edeceğim.
Mustafa Kemal ÇOLAK / Kökler ve Kanatlar / Dünya Gazetesi
Kenan Yavuz, yüksek tahsillerinin ardından Koç Holding Otomotiv Grubu’nun en değerli şirketlerinden, adı sonradan Magneti Marelli Mako Elektrik olan Mako’da profesyonel yaşama başladı. 19 yıl süren Koç kariyerinde ilerlerken, kardeşlerinin sanayicilik girişimlerine de önderlik yaptı. 1993’te kurulan İrfan Plastik, Kenan Yavuz’un liderliğinde, kardeşleri Kemal ve Yavuz Yavuz’un mesaisinde, makine ve kalıp alanında imalata başladı. Adresi önce Bayrampaşa, ardından İkitelli Demirciler OSB oldu.
Kenan Yavuz’un büyük oğlu İrfan Yavuz’un ismi verilen şirketin en önemli ‘kası’, kalıp gücü oldu. Kenan Yavuz bu duruma ilişkin, “Kalıpçılık bizim aile mesleğimizdir. Geniş ailemizde bir kalıpçılar vardır, bir de okuyanlar” diyor. Dayısı Akif Yavuz’u anıyor; 1960’lardan itibaren İstanbul’un en çok aranan, bilgisine ve ürünlerine başvurulan kalıpçısı olduğundan bahsediyor. Plastik enjeksiyon kalıpları ve plastik enjeksiyon parça imalatına yönelik kurulan İrfan Plastik, bugün kendi kalıbını kendi üreten, yüksek teknoloji ve nitelikli ekibi ile beyaz eşyadan, elektriğe, havacılıktan, otomotive geniş alanda hizmet veriyor.
Başına geçtiği fabrikanın kurulmasına liderlik etti
Bugün üretiminin yüzde 90’a yakın kısmını otomotive dönük gerçekleştiren, far aksamlarında uzmanlaşan İrfan Plastik’te yakın zamanda önemli bir görev değişimi yaşandı. Yavuz Ailesi’nin ikinci kuşağının en büyüğü, şirketin adının da ilham kaynağı İrfan Yavuz, firmanın genel müdürü ve yönetim kurulu üyesi olarak icra işlerin sorumluluğunu aldı. Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nin ardından İngiltere’de işletme alanında master yapan İrfan Yavuz’un ilk kariyer durağı Tüpraş oluyor. Şirkette 5 yıl kendi deyimi ile aldığı mühendislik eğitiminin hakkını veren, sahada yoğun mesai yürüten Yavuz, sonrasında aile anayasası değil de ‘Kenan Yavuz Anayasası’ doğrultusunda İrfan Plastik’e katılıyor. İlk büyük projesi de şirketin Dilovası İMES OSB’de yen tesisinin kurulması oluyor. İkitelli’deki fabrikadan taşınan makinaların yanı sıra yeni satın alınan teknolojilerle birlikte yeni tesiste, kalıp ve plastik enjeksiyon üretim gücü artırılıyor. Taşınmanın bir yıl sürdüğünü aktaran Yavuz ”Otomotivde dev firmalarla çalışıyoruz. Onayları olmadan makinaların yönü dahi değiştirilemiyor. İkitelli’deki çok deneyimli ekiple yeni tesisimizi kurduk. Amacım, İrfan Plastik’te çok güçlü kalıp ve üretim avantajıyla ihtisas alanlarımızda büyümek. Şirketimizi alanında bir okul haline getirmek istiyorum” diyor.
Toyota, Ford, Oyak Renault, Hyundai, VW en önemli müşterilerden. Bir üründe, dünya devi Toyota’nın Japonya dışındaki ilk üretim merkezi İrfan Plastik oluyor. İrfan Yavuz, "Kalıp üretiminde robot teknoloji kullanıyoruz. Milimetrenin yüzde 1’i incelikte çalışan CNC'lerimiz var. Bir üründen 16 milyon adet üretip sattık, bir tanesinde dahi sorun çıkmadı" diyor.
Linkedin’i konferanslarla binlerce gence tanıtıyor