Bayburt Postası - Bayburt'ta, eşinin elektrik akımına kapılıp telef olmasının ardından 14 yıldır göç etmeyen ve şehirde yaşayanların "Vefalı" adını verdiği leylek, yuvası yıkılmasına rağmen bu kışı da göç etmeden geçirdi.
Göçmen kuşlardan olan ve halk arasında "baharın müjdecisi" olarak da anılan leyleklerin aksine Arpalı beldesindeki yuvasından 14 yıldır ayrılmayan leylek, 2 yıl önce Arpalı Belde Belediye Başkanlığının yeni logosunda da kullanılmaya başladı.
Arpalı Belde Belediye Başkanı Şadi Terzi, 14 yıldır leyleğin yuvasının bulunduğu Merkez Camisi'nin kubbesinin tahrip olduğunu, bu nedenle kubbede tadilat yaptıklarını söyledi. Tadilat süresince leyleğin yuvasını yıkmak zorunda kaldıklarını ifade eden Terzi, "Leylek yuvası bu caminin kubbesi üzerinde uzun yıllar durduğu için, kubbeye önemli ölçüde tahribat verdi. Caminin içine su almaya başladı. Biz de bu kubbeyi değiştirdik. Kubbedeki tadilattan dolayı leyleğin yuvasını yıkmak mecburiyetindeydik" dedi.
Terzi, tadilatın ardından kubbeye leylek için yeni bir de yuva yaptıklarını belirterek, "Leyleğimiz gitmesin, bizimle beraber hayatını sürdürsün diye yuvayı yapıp kubbenin üzerine yerleştirdik ama leylek buraya gelmedi. Sanırım içgüdüsel olarak yuvayı kendisi yapmadığı için bu yuvaya bir ay kadar hiç uğramadı, çevredeki binaların tepelerinde bekledi" diye konuştu.
Leyleğin 14 yıldır yaz kış yaşamını sürdürdüğü caminin kubbesine gelmediğini fark edince yaptıkları yuvayı kaldırdıklarını anlatan Terzi, "Bunun üzerine leylek tekrar bu yuvanın yerine gelmeye başladı. Vefalı bu kışı da orada bizimle birlikte geçirdi ve yuvasını yeniden yapmaya başladı" ifadelerini kullandı.AA
Belde sakinlerinden tepki
Belediye Başkanı Terzi, tadilatın ardından leyleğin yuvasının bulunduğu alana gelmemesi üzerine belde sakinlerinden tepkiler de aldıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:
"Leylek oraya gelmeyince belde halkı bizi suçlamaya başladı. ‘Keşke caminin kubbesini değiştirmeseydik de leyleği buradan göç ettirmeseydik' dediler. Biz de her gün gidip gelip nerelerde dolaşıyor, ne yapıyor, nerelerde zamanını geçiriyor diye arayış içerisine girdik. Daha sonra dedik ki; Herhalde bizim koyduğumuz bu yuvayı kendisine bir tuzak olarak hissetti. Bunun üzerine o yuvayı oradan aldık. Sonra tekrar geldi. Leyleği orada görünce belde halkı da bizler de çok mutlu olduk, çok sevindik. Çünkü onu göremediğimiz zaman çok üzülmüştük. Şimdi geldi ve bizimle beraber yaşıyor."
Eşinin elektrik akımına kapılıp telef olmasının ardından 14 yıldır göç etmeyen ve 3 yıl öncesine kadar kış aylarında burada yalnız kalan leyleğe 2013 yılından itibaren yeni bir eş geldiğini hatırlatan Terzi, "Leyleği ilk önce belediyemizin logosuna işledik. Çünkü artık bizimle özdeşleşti, bütünleşti, içimizden birisi oldu. Biz de bunu ilelebet yaşatalım istedik ve öyle de yaptık. 1972 yılında kurulan belde belediyemizin logosu haline getirdik" diye konuştu.