Sevip saydığım, hürmette kusur etmekten sakındığım; şair, viyolenselist, udi, güfte yazarı, sazende, besteci, yazar ve klasik Türk Müziği tarihçisi büyüğüm Fırat Kızıltuğ ile 10 yıl kadar önce işyerimde, dünyanın çeşitli müzik türlerinin üzerinde gezip dolaşıp bizim klasik müziğimizde karar kıldığımız bir sohbetimizde ona sormuştum ki “ağabey hangi klasik eserlerimizi kimlerden dinlemeyi tercih ediyorsun”? O da, o rafine ve çifte süzme beğenisiyle kısa listesini söylemiş ve sonra muzipçe gülümseyerek demişti ki “peki Ahmet sen hangi klasik eserlerimizi kimlerden dinlemeyi seviyorsun?” Ben de bilgimin, zevkimin ve aklımın yettiği bir ikisini söylemiştim..
O, hoşgörülü gülümsemesi daha büyüyerek yüzüme bakıp bazılarını pek de onaylamasa da kibarlığından “güzel” demişti. Ama gerekçelerini açıklayarak düşük bilgimin ve zevkimin yansıması zayıf tercihlerime de işaret etmişti..
Yıllardır ayda bir verdiği seminerlerde hemen hepsini çocukluk arkadaşı Galatasaray Üniversitesi müzik öğretmeni Nezih Şener ağabeyle de geçtiğimiz (meşk) her biri birer şaheser olan klasik eserlerimizin bazılarını bugün sizinle paylaşmak istedim.
Bilinir, ben toplum medyasında pek sanatla ilgilenmem ama bu toprakların müzik ve insan sesinin macerası nota öncesi dönemden Bizans’a, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e çalgısıyla, icrasıyla uzun bir yoldan geliyor. Biz de bu zenginliğin ortasındayız. istedim ki onun bu yüksek beğeniye hitap eden ama benim de zamanla katıldığım coğrafyamızdan miras aldığımız ortak derinliğimizi yıllar sonra sizle paylaşayım.
Birkaç ay önce yeni sezonda başladığı seminerinde kendisine listemi tekrar gösterdim, üstüne sohbetimizi tazeledim. Sonraki günlerden birinde bir yayınevinde listeyi tekrar gözden geçirdi. Kimini onayladı kimine “eh çerez” dedi!..
Buyurun hepsi asıl kayıtlarından ve bir çoğu da bestecilerinin kendi icralarından.
..ve bizden başka kimsesi olmayan güzel ülkemin şu durumdaki halsizliğine ne yazık elden bu geliyor, şimdilik.. Öyleyse gelsin hüzün!
(Eğer bunları severseniz söyleyin; o zaman sizleri ileriki zamanlarda insan sesine dayalı en sevdiğim başka müzik türleri ziyafetine de buyur edebilirim. Örneğin Büyük Caruso’dan bir Napoliten şarkı Celeste, Neriman Altındağ Tüfekçi’den Yıldız Dağı, Şehe Bedo’dan çevreşamın, Soweto’dan Amazing Grace, Maria Callas’tan Madame Butterfly ya da Costa Diva.. Ve bu şöleni en seçkin kulakların, zevklerin müzik türleriyle sürdürebiliriz.)
(Dinlemek için lütfen bağlantılara tıklayın veya kopyalayıp yapıştırın.)