Eğitim

Rektör Coşkun, üniversite ile ilgili gelişmeleri anlattı

Abone Ol
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi tarafından hazırlanan ve içeriğinde üniversiteye ait bilgilerin yer aldığı tanıtım filminin seyredilmesinin ardından açıklamalarda bulunan Rektör Coşkun, son dönemde Bayburt Üniversitesi’nde yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Bayburt Üniversitesi bünyesinde teknoloji transfer ofisinin kurulduğunu ve Pazartesi günü Resmi gazetede yayınlandığını belirten Coşkun, “Bu Teknoloji transfer ofisi özetle ne işe yarar? Üniversitenin bilgi birikimini sanayiye aktarmada bir aracı kurum olur, dolayısıyla üniversite sanayi işbirliği açısından önemli bir basamaktır. Onu dün kurduk, resmi gazetede yayınlandı. Artık sanayi ile biraz daha iç içe olabiliriz diye düşünüyorum. Gerçi bizim arkadaşlarımız San-Tez projeleri çerçevesinde sanayi ile yaklaşık 3-4 yıldır epey bir mesai harcadılar. Sonuçta da geldiğimiz noktada Üniversite Sanayi işbirliği çerçevesinde KOSGEB’den 4 tane proje kazandı esnafımız. Bunlardan birisi 700 bin liralık, birisi 500 bin diğer ikisi ise 400 bin liralık olmak üzere, eğer yerli mal kullanılırsa %90’ı hibe olan projelerdir. Ama bizim arkadaşlar bu esnafımızı bu seviyeye getirinceye kadar 3-4 yıl çaba harcadılar, projelerini kendileri yazdılar, böylece bir katkımız olmuş oldu sanayicilerimize. Bu tabi örnek olacak ve bundan sonrada bu gibi projeleri arkadaşlar yazarak sanayicilerimize destek olamaya çalışacaklar” ifadelerini kullandı.

Bu yıl 22 bölüm ve program açıldığını ve bunun sonucunda ilk defa barınma problemi yaşandığını söyleyen Rektör Coşkun, “Aslında planlamada bir hata yoktu ama biz şöyle bir yanlış yaptık. Yüzde 50 erkek, yüzde 50 kız öğrenci gelir diye hesap etmiştik ancak öyle olmadı. Yüzde58 kız öğrenci geldi, yüzde 42 erkek öğrenci geldi. Böyle gelince kız öğrencilerin barınmasında bi sıkıntı yaşadık. Böyle olunca o hengamede bir an aklımdan önümüzdeki yıl hiçbir bölüm açmayalım diye de geldi ama sonradan biraz daha sakinleyince bazı bölümleri daha açalım dedim. Önümüzdeki yıl Allah nasip ederse 10 tane daha yeni bölüm ve program açacağız. Bu süreç içerisinde İnşallah girişimcilerimiz de kendilerini bu tabloya hazırlarlar diye ümit ediyorum” dedi.

Konuşmasının devamında, Bayburt Üniversitesindeki öğrenci, akademisyen, İdari personel ve diğer çalışanların sayıları hakkında da bilgiler aktaran Coşkun, Bayburt Üniversitesi'nin şehre minimum 15 bin kişilik bir nüfus hareketliliği katkısı verdiğini ve şehir merkezindeki nüfusun 40 bin olduğu göz önüne alındığında bu sayının önemli bir katkı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Akademik personelimizin bir kısmı burada ama bir kısmı da diğer üniversitelerde doktora eğitimlerine devam ediyorlar, bazıları da yurtdışında ve biz bu sayıyı da her geçen gün artırmaya çalışıyoruz. Ben ilk Rektör olduğumda bir öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 103’tü hiç unutmuyorum. Şimdi bu sayı kırklara indi. Bunun ideali de otuzlara indirmektir bunu, oraya doğru da hızlı bir şekilde ilerliyoruz.”

Bayburt Üniversitesi tarafından çıkarılan kitaplara da değinen Coşkun, “Bu ara yeni bir kitabımız çıktı. Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Sempozyumunu yapmıştık biliyorsunuz şimdi onu kitap haline getirdik. Ondan sonra Bayburtlu ünlü halk şairleri diye bir seri başlattık. İçerisinde on tane kitapçık var. Bu kitapları dizayn ederken gençlerimizin de rahatça anlayabilmeleri için çok akademik bir dil de kullanmadık. Kitapların hacmini de bilerek küçük tuttuk ki; bi aldıklarında okuyup bitirebilsinler. Hem üniversite gençliği bunu yapsın, hem de bizim ortaöğretim öğrencilerimiz için bi katkımız olsun diye düşündük. İleriki aşamalarda bu seri devam edecek. Mesela bir seri olacak ‘Bayburtlu ünlü siyasetçiler’, bir seri olacak ‘fikir adamları’, bir seri ‘sanatkârlar’ olacak böyle bunu devam ettirip götüreceğiz ve böylece arşivde de yerlerini almış olacak. Çok değerli sanatkârlarımız, zanaatkârlarımız var onlarla ilgili henüz canlı tanıkları hayattayken bilgiler toplayıp kayda geçirmemiz lazım üniversite olarak. Bu da inşallah programlarımız arasında var ve gerçekleştireceğiz diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Kongre Merkezi ve Futbol Sahası yeni alanda olacak

Askeri kışlanın bulunduğu alanın üniversiteye devredildiğini ancak yeni kışlanın henüz yapılmaması nedeniyle kullanamadıklarını ifade eden Coşkun, Baberti külliyesi içerisinde bir Kongre Merkezi yapmayı planladıklarını ancak sonrasında bu Kongre Merkezinin askeri kışladan boşalacak alana yapılmasının daha doğru olacağını düşünerek ertelediklerini ve o alana birde çim saha yapılarak hem şehrin hem de üniversitenin kullanacağı bir alan oluşturup, şehirle üniversite arasında bi bağ kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Şu an ki haliyle şehir ile üniversitenin kopuk olduğunun da altını çizen Coşkun kışla alanı boşaltıldığında oradan iki tünel yapılacağını ve Üniversitenin şehirle olan bağının güçlendirileceğini ve hepsinin projesinin hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Beydağı’na Seyir Kulesi

Kışla alanının boşaltılmasının ardından orada bir çok projelerinin olduğunu ve bunların içerisinde seyir kulesinin de bulunduğunu belirten Coşkun, “Beydağının tepesine bir rüzgar trübünü planladık, seyir kulesi yaptık, oraya çıktığınızda bütün Bayburt’u göreceksiniz. Hepsinin avam projesi var bunların. Ama neticede o alanın bize geçmiş olması lazım ki, planladığımız şeyleri yapalım. Bayburt için inşallah güzel şeyler olur. “

“Dede Korkut Kampüsü 5 binin  altına düşmeyecek”

İlahiyat Fakültesi’nin Baberti Külliyesine, Sağlık Bilimleri Fakültesinin ise Dede Korkut Kampüsüne taşındığını söyleyen Coşkun, “Benim uzun vadedeki hesabım, hatta size de zaman zaman söylemişimdir Dede Korkut Kampüsünü sağlık kampüsü yapmak gibi bi hayalim vardı ama bu hayalimin içerisinde Diş Hekimliği Fakültesini de kurmak vardı, veterinerlik fakültesini de kurmak vardı. Onların tekliflerini yaptık ama henüz bi ses çıkmadı. Uygulamalı bilimler Fakültesi Baberti Kampüsündeydi onu da Dede Korkut Kampüsüne aldık. Şunun için aldık, yani bizim planlamamız şu; bunu herkes bilsin. Biz minimum 5 bin öğrenciyi Dede Korkut Kampüsünde tutacağız. Çünkü orada insanlar burada üniversite var diye hesap ettiler ve bir takım iş yerleri açtılar. 5 bini aşağı orada düşmeyecek. Şu anda 5 bin 500 civarında öğrenci var. Eğer görürsek orası 5 binin altına düşecek, burdan bir birimi hemen oraya nakledeceğiz. Şu anda yaptığımız o yani hem sağlık bilimlerini hem Uygulamalı Bilimleri oraya aktarmamızın ana sebebi de bu.” dedi

“Ulaşım konusunda derdimizi anlatamadık”

Ulaşımda yaşanan aksaklıklarla ilgili gelen bir soruyu cevaplandıran Coşkun, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 “Ulaşım bizim elimizdeki bişey değil. Elimizde olmamasına rağmen öğrencinin derdi bizim derdimiz, bunu zaman zaman gündeme getirdik ama açıklıkla söyleyeyim derdimizi anlatamadık. Ne ulaşım sektöründekilere anlatabildik, ne de o konuda yetkili olan birimlere anlatabildik. Son olarak bir de zam yapıldı dolmuşlara, biz o zam yapıldığı dönemde epey bi öğrenciyle uğraşmak zorunda kaldık. Öğrencilerin sitemleri ‘Bize niye sahip çıkmıyorsunuz, biz sizin öğrenciniz değil miyiz?’ yönünde. İkna etmekte zorlandık, örnek verdiler, ‘Savcı Sayan 25 Kuruş’a indirmiş dolmuşları, siz bize neden 50 Kuruş zam yaptınız yani ne özelliği var’ demeye başladı öğrenciler. Sakinleştirdik ama bu doğru bir tavır mıydı? Bilmiyorum onu sizlerin takdirine bırakıyorum. Biz dolmuşlara caminin hemen yanında büyük bir alan yaptık, duraklarını oraya taşıdık. 8-10 tane araç orada aynı anda orada park edebilir, öyle dizayn ettik, yer verdik onlara ve dedik ki artık siz burada durun, yurtların orda ihtiyaç olduğunda haber verilir gider alırsınız. Tabi tam bu dediğimiz gibi çalışıyorlar mı? Yok. Yüzde 100 böyle çalışmıyorlar ama geçen seneye göre bir çalışma disiplini oluştu. En azından güzergahlarını belirledik, nerde duracaklar, nerde bekleyecekler, nerde beklemeyecekler bunu biliyorlar. Özellikle sabah ve akşam saatlerine problem yaşanıyor. Bunu çözmemiz lazım, sonuçta bu bir lütuf değil bu iş bir görev. Neticede bu öğrenciyi taşıyorsak, bu taşımanın hakkını da vermeniz lazım, beklentimiz bu. Yani biz şunu yapabiliriz, iki kampüs arasına ring araç koyabiliriz ancak ben bunu yapmak istemiyorum. Neticede bu işi yapan insanlar var, bu işten ekmek kazanan insanlar var onlar bunu yapsınlar. Biz sadece onlardan sabah ve akşam saatlerinde yoğun araç sayısı istiyoruz işte orada bir problem yaşıyoruz. Ama derseniz ki, geçen seneye göre nasılsınız? geçen seneye göre iyi durumdayız.”

Programın sonunda Baberti Kampüsünde yaşanan su problemiyle ilgili Basın mensuplarıyla görüş alışverişinde bulunan Rektör Coşkun, Bayburt Üniversitesi’nin isminin Bayburt Dede Korkut Üniversitesi olarak değiştirilmesiyle ilgili de çalışmayı sunduklarını ve sonucunu beklediklerini söyledi