Tarım

Prof. Halil Yolcu: "Organik ürünler hastalık riskini azaltır"

Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Organik Tarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Yolcu, organik ürünlerin kalite bakımından daha üstün olduğunu hatırlatarak, konunun yeni bilimsel çalışmalarda da ortaya konulduğunu ifade etti.

Abone Ol

Bayburt Postası - İngiltere’de Prof. Dr. Carlo Leifert ve ekibinin yapmış olduğu meta analiz çalışması sonuçlarını değerlendiren Prof. Yolcu, organik bitkisel ürünlerin tüketilmesi ile  antioksidan alımının %19-69 oranında arttığı, antioksidanların ise belirli kanser, kalp damar hastalıkları, parkinson, alzaymır hastalıkları ve yaşlanmaya karşı olumlu etkilerde bulunan bileşenler olduğunu söyledi. 

Yine aynı çalışmaya göre organik olmayan bitkisel ürünler tüketildiğinde dört kat daha fazla kimyasal ilaç kalıntısı ile karşılaşma ihtimalinin bulunduğunu söyleyen Yolcu, organik olmayan bitkisel ürünler tüketildiğinde yüzde 48 daha fazla zararlı kadmiyum ile karşılaşabileceğini, yüksek kadmiyumun ise karaciğer ve böbreklerde birikerek sorunlara neden olabileceğini ifade etti. 

Çalışmada organik olmayan bitkisel ürünlerde azotun yüzde 10, nitratın yüzde 30 ve nitritin yüzde 87 oranında daha fazla çıktığını dile getiren Yolcu, "Yüksek nitrat ve özellikle de nitrit alımı, bazı çalışmalarda belirli kanserlerin (mide kanseri gibi) artan riskine bağlanır, fakat bu konudaki tartışmalar devam ediyor. Bununla birlikte nitritin insanlarda methemoglobinemi ve mide kanseri için risk faktörü olarak tanımlanır" dedi.  

Prof. Dr. Halil Yolcu, insan sağlığı bakımından organik ürünlerle beslenmenin önemli olduğunu belirterek, "Nitekim tıbbın babası olarak anılan Hipokrates 'Gıdanız İlacınız, İlacınız Gıdanız Olsun' der. Sağlıklı ve kaliteli beslenin" şeklinde konuştu.

Kaynak
Baranski et al. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops; a systematic literature review and meta-analyses, British Journal of Nutrition 2014: 112: 794-811.