Ekonomi

OSB'yi bekleyen yeni tehlike!

Abone Ol

Kurulduğu ilk günden itibaren altyapı, elektrik ve su sorunuyla gündeme gelen Bayburt Organize Sanayi Bölgesi (OSB), yeni bir sıkıntıyla karşı karşıya. 2004’te aralarında Bayburt’un da bulunduğu 36 ile yönelik başlatılan ve daha sonra 13 il ile 2 ilçenin dahil edilmesiyle genişletilen 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası'nın uygulamasının 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle sona erecek olması Bayburt’ta en çok OSB’yi etkiliyor. 

Konuyla ilgili Bayburt Postası’na bir açıklamada bulunan Bayburt Girişimci İşadamları Derneği (BAYGİAD) Başkanı Habip Berber, “Şu anda tek faydalandığımız yasa 5084 sayılı yasadır. Enerji desteği 2008’de bitti, uzatılmadı. Bu yasa da kalktığında işten çıkarılmalar olur” dedi.

5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın sona ermesi ile ilgili tepkilere BAYGİAD da katıldı. 49 il ve 2 ilçedeki işletmelere önemli katkılar sağlayan yasanın Bayburt’taki işletmeler açısından da çok önemli olduğunu söyleyen BAYGİAD Başkanı Habip Berber, teşvik yasasının uzatılmaması halinde Bayburt’un batı ile arasındaki tek farkın da ortadan kalkacağını söyledi.  Berber, “ 5084 teşvik yasası bu bölgelerde işletme sahiplerine çok büyük artıları var. Zaten şuanda tek faydalandığımız yasa bu. Enerji desteği 2008’de bitti, uzatılmadı. Bu yasa da kalktığında işten çıkarılmalar olur. Benim gibi 30 kişi çalıştıran bir işyerinde yüzde 50’li sigortadan yaralanıyorduk. Yıllara bölündüğü zaman bayağı bir kazancımız oluyor.” dedi.

Bayburt’un yeni teşvik yasasına göre 6. bölgede olmadığını da hatırlatan Berber, “Batı ile tek farkımız bu 5084 sayılı yasadır. Tabi Düzce bile aynı şartlardan faydalanıyordu. Bu bölgelere daha çok teşvik edici yasalar çıkması lazımdı. Bayburt için konuşuyoruz. 6. Bölgede mutlak surette olmalıydık, olamadık.” şeklinde konuştu.

Açıklamasında, sahibi olduğu İtimat Plastik Gıda İnşaat Sanayi Tic. Ltd. Şirketi ile ilgili bilgiler de veren Berber, “Firmam adına bir hesap yaptım. 30 kişi ile çalışıyorum. İşte 20 kişi ile yapmaya çalışacağım. 3 vardiya 24 saat çalışan bir firmayız. Bunu 2 vardiyaya düşüreceğiz gerekirse. 16 saat çalıştıracağız. Çünkü benim gibi işletmeye ayda 5-6 bin lira sigorta indirimi sağlıyordu. Yıllık 60 bin lira ediyor. 6 yıldır Bayburt’ta hizmet veriyoruz. 6 yıla baktığında 300 bin lira gibi bir kazancımız olmuş. Tabi bundan daha iyi koşullara gelmesi lazım Bayburt’un. Bayburt gibi yatırım bekleyen illerin daha iyi teşviklere ihtiyacı var. Bu tür kazançlar Bayburt için çok önemli. Uzatılması gerekir. Daha iyilerinin yapılması gerekir. İnşallah hükümet bu yasayı uzatır diyoruz. Çünkü illerin lokomotifi üretim tesisleridir. Üretim tesisleri ne kadar iyi çalışırsa memlekette o derece kalkınma sağlıyor.” dedi.

Berber, Bayburt OSB’nin 6. bölge ile aynı statüde olduğu yönündeki iddialara da değindi. Berber, konuyla ilgili, “Böyle bir konu dile getirildi ama icraatta hiçbir şey yok. Hatta bu konuda SGK ve birçok yeri aradım. Böyle bir şey yok.” dedi.

“Prof. Çelik’i destekliyoruz”

Diğer yandan Doğu Karadeniz Bölgesi’nden geçmesi planlanan Erzincan-Trabzon Demiryolu projesi ile ilgili tartışmalar hakkında da açıklamada bulunan Berber, “Demiryolu güzergâhı konusunu yakından takip ediyoruz. Çünkü bütün hammaddemizi batıdan getiriyoruz. Taşıma ücretleri maliyete yansıdığı için çok büyük avantajlar sağlar. Demiryolu’nun gelmesiyle organize sanayiler canlanır. Bu anlamda KTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik’in ülke menfaatlerini gözeterek ortaya koyduğu ve savunduğu Trabzon-Bayburt-Erzincan güzergâhı çalışmalarını da destekliyoruz.” şeklinde konuştu.