Eski perdeleri bugün yine Cevat Fehmi Başkut’un 1946 yılında yazdığı ‘Küçük Şehir’ oyunu için açıyoruz. Oyun, gittikleri istikamette toprak kayması sonucu yolda kalan trenin yolcularının kurtarılarak ‘Küçük Şehir’e nakledilmesini anlatmaktadır... Yıl 1961 ya da 1962… Ülkede 27 Mayıs İhtilali olmuş...
Genel ve yerel yönetimler tam bir askeri vesayet altındadır. Dönemin Kaymakamı Nevzat Şensoy aynı zamanda Bayburt Belediye Başkanı… Belediye Başkan vekili ise sivil halktan Hikmet Çağlar’dır.
21 Şubat Kurtuluş törenlerinin gündüz faslı bitmiş, gece kutlamaları başlamıştır. Ar Sineması yine kalabalık bir seyirci ile hınca-hınç doludur. Ben ise ilk kez Bayburt Bar Ekibinde yer almış olmanın heyecanı içinde, kuliste olup biteni seyrediyorum.
O gün ‘Küçük Şehir’ oyununu sahneye koyan oyunculardan; Hikmet Çağlar (Tüccar ve Belediye Meclis Üyesi), Hanefi Ağın (Öğretmen), Şinasi Çakır (öğrenci), Nihat Köklü (Tüccar sonradan Belediye Başkanı), Mithat Müftüoğlu (Ziraat Fen Memuru), M. Salih Irgav (Öğretmen), Salim Haşlak (Öğretmen), ve hatırlayamadığım diğer kişiler, olağanüstü bir gayret ve inançla oyunu yaşıyor gibiydiler.
*
Sanki gerçekten Bayburt’a bir tren gelirken toprak kayması sonucu yolda kalmış ve yolcular kurtarılarak ‘Küçük Şehir’e getirilmiştir. Çünkü oyunu oynayanlar gibi seyirci de kendini bu olayın içinde görmektedir.
Zira Bayburtlu yıllarca gerçek tren özlemi ile yaşamış ve hala o treni beklemektedir.
Şimdi; bir oyun bile olsa kendini bu oyunun bir aktörü yerine koymuş, sadece kurtarılan yolcuların, her şeye rağmen rahat etmelerini istemektedir.
*
Belediye Başkanı rolünde Nihat Köklü, ileriki yıllarda Bayburt’un gerçek Belediye Başkanı olacaktır. Sevecen Belediye Meclis Üyesi rolünde Şinasi Çakır, şehri alt üst eden kazazedelerin isteklerine mesafeli durmuş, onların vitamin ihtiyaçlarını karşılayarak, beslenme taleplerine takmış ve oyun boyunca adı vitamine çıkmıştır. Kaymakam rolündeki Hanefi Ağın, devleti temsil eden otoriter bir kişiliktir. Bir an evvel toprak kaymasının yarattığı sıkıntıyı gidermek ve ‘Küçük Şehir’den trenin yoluna devamını sağlamaya çalışmaktadır.
Bayburt seyircisi ise (Tren Bayburt’a gelirken bu kaza olmuş gibi) salondan sahneye;
- Kaymakam Bey… Kaymakam Bey…
- Çoroş goşak, bu treni gurtarak…
- Ya haydiyin kazma-kürek yolu açak…
- Ya bi tren geldi, onunda önü toprakla kesildi,
Der gibi kendilerini oyuna vermişlerdi… Sanki o gece sahiden Bayburt’a tren gelmişti.
Kaymakam;
- Aldığımız bilgiye göre yol açılmış… Yarın sabah tren yola çıkıyor. Burada ağırladığımız bütün yolcularımıza uğurlar olsun diyoruz. Derken… PERDE…