Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON), yeni haftanın sığır ve kuzu kesim fiyatlarını kamuoyuyla paylaştı. Edinilen bilgilere göre, bu hafta sığır ve kuzu kesim fiyatları artarken, bölgeler arası fiyatlarda ise önemli hareketlilik gözlendi.   

Buna göre, son bir haftada karkas et fiyatları ortalama 25 lira yükselirken, en yüksek oranlı zam ise Marmara, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde yaşandı. Bu bölgelerdeki yüksek zamlar, ülke genelindeki kesim fiyatlarının ortalama fiyatını artırdı.  

Bunun yanı sıra, sığır kesim fiyatlarının en çok arttığı yer ise Marmara Bölgesi olarak kayıtlara geçti. Marmara Bölgesi'nde sığır kesim fiyatı 23 lira yükselirken, Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de kesim fiyatları22 lira arttı. Bu bölgelerdeki zamlar da ülke genelindeki et fiyatlarını etkileyerek fiyatların artmasına neden oldu. 

100 bin TL'nin faiz kazancı 2025'in ilk gününde hesaplandı! 100 bin TL'nin faiz kazancı 2025'in ilk gününde hesaplandı!

ZAMDAN EN AZ ETKİLENEN BÖLGELER HANGİLERİ? 

Karkas etteki zamdan en az etkilenen bölgeler ise Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri olarak gerçekleşti. Akdeniz Bölgesi’nde sığır kesim fiyatı yalnızca15 lira yükselirken, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bu zam 16 lira oldu. İç Anadolu Bölgesi de 21 liralık bir zamla beraber, Marmara ve Karadeniz bölgelerini izledi. 

Canlı kuzu kesim fiyatlarında da zamlar sürerken, kuzu etindeki zamlar, sığır etine nazaran daha düşük seviyelerde kaldı. Fakat, özellikle büyükbaş hayvancılıkla beraber küçükbaş hayvancılığı da etkileyen fiyat hareketlilikleri meydana geldi.  

Bu hafta gerçekleşen zamlar, hayvan yetiştiricileri ve tüccarlar arasında fiyat dalgalanmalarına neden olurken, vatandaşlar üzerinde de fiyat baskısı oluştu. Özellikle büyük kentlerde kırmızı et zammının sürmesi, kırmızı et tüketiminde değişikliklere neden olabileceği düşünülüyor.