Bayburt Postası - 1970’li yıllarda başladığı sanatını her yıl biraz daha geliştirerek zamanla Bayburt’un en önemli zurna sanatçılarından bir haline gelen Aydın Topçu, 69 yaşında olmasına rağmen düğünlerdeki performansıyla gençlere taş çıkartıyor.

Babaevinde 5 binin üzerinde antika parça sergiliyor Babaevinde 5 binin üzerinde antika parça sergiliyor

Dünya zurnazenleri arasına ismini altın harflerle yazdıran Binali Selman’dan mesleğin püf noktalarını öğrendiğini ifade eden Aydın Topçu, meslekte yepyeni gençler yetiştirmek için bu öğretileri kendinden sonra gelen kuşağa aktardığını söyledi. 

Düğünlere, kına gecelerine, gelin çıkarmalarına davulcu arkadaşı Bünyami Tuluğ ile zurna çalmaya giden Topçu, her şeyin para olmadığını, durumu olmayan ailelerden para almadıklarını belirtti. Bir düğünden bazen 2-3 bin TL, bazen ise para almadıklarını aktaran Topçu, "Şu an Bayburt'ta düğünlere, köy düğünlerine, kına gecelerine, gelin çıkarmalarına gidiyorum. Buralardan da şükürler olsun az, çok kazanıyoruz. Bir gelin çıkarmadan 2-3 bin lira alıyoruz. Bazen bahşiş gelir, bazen gelmez. Öyle günler oldu ki gariban kişilerden 5 kuruş para almayız. Benim ritmci arkadaşım Bünyami para almayacağız, gariban aile diyerek benim haberim olmadan düğünlerden iş alıyor. Düğün sahibi de Bünyamin'e diyor ki, 'Zurnacının haberi var mı?' O da sadece "Benim zurnacım bir tanedir, bedava desen bedava çalar, parayla desen parayla çalar, hiç kimseyi kırmaz" der o işten para almayız ailelerin gönlünü yaparız. Biz hep böyleydik, böyle çevre edindik, böyle tutulduk, sevildik" ifadelerini kullandı.

"Zurna benim arkadaşım, yoldaşım"

Çok ciddi kalp problemi yaşadığını, 4 ameliyat geçirdiğini belirten Topçu, gönül verdiği zurnasından vazgeçemediğini vurguladı. "Zurna benim arkadaşım, zurna benim yoldaşım" diyen Topçu, bir sene daha zurna çaldıktan sonra mesleği bırakıp, bırakmayacağına karar vereceğini ifade ederek, "Bu sene de zurna çalayım bundan sonra belki bir yıl daha devam ederim, etmem onu sağlık sorunlarım belirleyecek. Sağlık sorunlarım biraz problem oluyor, 4 ameliyat geçirdim, buna rağmen müzikten kopamıyorum. Zurna benim yoldaşım, arkadaşım her şeyim" sözlerini kullandı.