Sağlık

Hancı: “Sigara, ölüm nedenlerinin başında geliyor”

Abone Ol
Bayburt Postası - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Dr. İlker Hanci, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıuyla bir yazılı açıklma yayınladı. Dr. Hancı, tütün kullanımının dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmekte olduğunu belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); dünyada 1,3 milyar insanın sigara içmekte olduğunu, yılda 5 milyon insanın sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini ve halen yaşamlarını devam ettirmekte olan sigara bağımlılarının en az yarısının hayatlarının sigara nedeni ile sona ereceğini bildirmektedir” dedi. 

Yaklaşık 100 bin kişinin her yıl sigara nedeniyle erken öldüğünü kaydeden Hancı, şu açıklmayı yaptı: 
“Tütünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle ülkemizde halen yılda, 2,72 milyar dolar ekonomik kayıp olmakta, bir günde 300, bir saatte 12 kişi olmak üzere, yaklaşık 100 bin kişi her yıl sigara nedeniyle erken ölmektedir. Bu ölümlerin büyük çoğunluğu 35–69 arasındaki yaşlardaki kişilerde görülmektedir. Ülkemizde erkeklerin yaklaşık % 60’ı, kadınların % 20’si ve tüm toplumun yaklaşık % 40’ı, sigara içmektedirler. Sigara içme oranları kişilerin eğitim durumları ve statüleri yükseldikçe de hızla artmaktadır. Özellikle kadınlarda sigara içme oranları son yıllarda hızla artmakta olup, kadın sağlık personeli ve öğretmenlerde erkeklerle aynı düzeye ulaşmıştır. Bu da eğitim ve sigarayı bırakma çabalarında zorluk oluşturmaktadır. Türkiye genelinde, üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı % 23 ile 48 arasında iken, lise öğrencilerinin % 20.1’i, 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin % 11.7’si sigara içmektedir. 1997 yılında yapılan bir başka araştırmaya göre ülkemizde yetişkin erkeklerin %51’i ve kadınların %49’u sigara içmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat tarihi “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak anılmaktadır.

Sigaraya “Bir kereden bir şey olmaz” diye başlanıyor. “Benim iradem güçlüdür” diyerek alışıyoruz, “ben kontrol edebilirim” diye devam ediyoruz ve maalesef bağımlı oluyoruz. Sigara başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaş grubuna dâhil olma gibi nedenler yer almaktadır. Tütün ve tütün mamullerinden imal edilen her ürün, hem insan sağlığı hem de toplumun tamamının sağlığını tehdit etmektedir.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkez i(KETEM), halkımıza sigara bırakma konusunda etkin bir şekilde hizmet vermekte olup, Sigara Bırakma Merkezlerinin iletişim bilgileri müdürlüğümüz web sitesinde bulunmaktadır. Tüm bu çalışmaların amacı; sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmektedir. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır. Tüm halkımıza 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü, 'DUMANSIZ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ' olarak kabul etmeleri temennisi ile sigarasız sağlıklı günler dilerim.”