Güzel konuşmak sanattır

Abone Ol

İlk insan; ses, işaret, mimik ve resimlerle anlaşırdı. Konuşma ortaya çıkınca iletişim kolaylaştı. Başlangıçta basit hecelerle konuşan insan daha sonraları farklı hece ve ses tonlarıyla konuşmayı güçlendirdi.

İnsanı hayvandan ayıran tek özellik konuşmadır.

Kendinize en uygun sesi bularak o perdeden konuşmayı sürdürün.

İyi doğru çabuk yazan, iyi doğru çabuk konuşur.

Konuşacağınız konu hakkında merak edin. Merak bilgiye götürür. Bilgi konuşturur. Bilgi konuşmanın birinci en önemli etkenidir. Sözcüğü kendi cümlenizle konuşun. Konuşma size ait olmalıdır; özentisiz ve doğal. Konuşma öne çıkarır. Kabul ve ret konuşmayla belli olur. Konuşma sesi kişiyi yansıtır. Konuşma insanın parmak izi gibidir. Heyecan konuşmayı etkiler. Konuşmaya başlamadan önce 3-4 derin nefes alırsanız heyecan azalır. Çekingenlik konuşturmaz. Çocuğa ailede konuşma şansı tanımak gerekir. Boş sözcük kullanmamalıdır. Bilgi ve kelime hazineni zenginleştir.

Hangi yoldan olursa olsun, kendi konuşmanızı bulun. Konuşurken sesinizi kaydedip dinlerseniz konuşmanızdaki kusurları fark edersiniz. Konuşmada ses çok önemlidir.

Sesin malzemesi ise hava ve nefestir.

İyi bir sese sahip olmak, dilimizi doğru ve güzel konuşmak amacını taşıyorsa her şeyden önce bilinçli solunum yapabilmeyi öğrenmemizi gerektirir. Nefeste, ölçü, uyum ve denge çok önemlidir. Bu ölçü kalp atış hızıdır. İnsanların nefes alma şeklinden onlar hakkında fikir verir. Kendini kontrol edebilen sağlıklı insanlar ağır ağır nefes alır. Sinirli ve kontrolsüz insanların nefes alması hızlı ve yüzeyseldir. Doğru ve düzenli nefes almayı bilmeyenler kendilerini sürekli yorgun, sinirli ve verimsiz hisseder. Doğru nefes almak bu sorunların tümünü ortadan kaldırdığı gibi yaşam kalitemizi ve başarıyı artırdığı için çok önemlidir. Soluk almayı, tutmayı gerektiği kadar kullanmayı öğrenen insanların konuşmaları akıcı, yumuşak ve dinlenebilirdir.

Nefes burundan alınır, ağızdan verilir.

Nefes verirken konuşuruz. Konuşma ve okuma süratli ama anlaşılır olmalıdır. Tüm diller hızlı konuşulur.

Uzmanlara göre dakikada 110-130 sözcük konuşma hızı için uygun olandır. Eğer dakikada 130 sözcükten fazla konuşuyorsanız hızlı, dakikada 110 sözcükten az konuşuyorsanız hızınız yavaştır. Çok hızlı ve çok yavaş konuşmak toplumla iletişimi zorlar. Sesiniz duyabileceğiniz şekilde konuşun. Kolay anlaşılabilir cümleler kurun.

Etkili konuşmayı sesimizde yaratmalıyız. Sesin işitilebilir olması gerekir. Sesin tatlılığı önemlidir. Yumuşak ses seslerin hakkının vermekle olur. Esneklik canlılık, dirillik, yumuşak uyum (akıcılık) açıklık önemlidir.

“İyi bir konuşma mini etek gibi olmalıdır. İlgi çekecek kadar kısa, esası kaplayacak kadar uzun.”