Siyah Beyaz

Osmanlı'dan kalan tek kuruluş

Abone Ol

1904 yılında kuruldu.

110 yıldır hizmet veriyor.

Kuruluşu Sultan Abdulhamit Han dönemine dayanan Çoruh Un Fabrikası, Osmanlı döneminden bugüne özel teşebbüse ait tek sanayi kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

1904 yılında çok ortaklı olarak kurulduktan sonra zaman içerisinde birçok kez el değiştiren tarihi fabrika günümüzde 3 ortaklı olarak hizmetine devam ediyor.

Çoruh Un Fabrikası ortaklarından Hayrettin Burak, Bayburt Tarım İl Müdürü Abdulkadir Karabulut ve kurum çalışanlarına sektörde yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Açıklamasında tarihi Çoruh Un Fabrikası’nın faaliyetlerine de değinen Burak, Bayburt’ta pek fazla pazarlarının bulunmadığını ve genelde doğu illeri Ağrı, Iğdır ve Kars’a mal verdiklerini anlattı.

Kentte çiftçinin atadan babadan kalma usullerle üretim yaptığını, bu durumun kaliteli verim alınamamasının önündeki en büyük engel olduğunu ifade eden Burak, Bayburt Tarım İl Müdürlüğü’ne bir çağrıda bulunarak, iklim şartları nedeniyle toprak analizi yapılarak en çok verim alınacak tohumların Bayburt çiftçisine önerilmesi gerektiğini belirtti.

Fabrika sahibi Hayrettin Burak, "Adana bölgesinde yüzde 40 verim alınırken, Bayburt’taki çiftçi yüzde 10-15’in üzerine çıkamıyor. Bizim en büyük sıkıntımız bu, kaliteli buğday bulamıyoruz" dedi.

1904 yılında fabrikanın elektrik ürettiğini ve Bayburt’a elektrik veren elektrik üretim tesisini günümüzde de faaliyete geçirebilmek için yetkilerden destek istediğini fakat beklentilere cevap bulamadıklarını söyleyen fabrika sahibi Hayrettin Burak, “Önümüz açılmıyor, yatırım yapmışız ve ölü yatırım olarak böylece duruyor. Bizim beklentimiz önümüzü açsınlar biz de bu tesisi faaliyete açalım” dedi.

Geçmişte Karadeniz Bölgesi'ne hizmet veren Çoruh Un Fabrikası, günümüzde ürünlerini daha çok Ağrı, Iğdır ve Kars gibi doğu illerine gönderiyor.