Bayburt’ta ibadete açık 244 camiden biri olan Ferahşad Bey Cami, Bayburt'un en eski tarihi eserlerinden biri olarak göze çarpıyor.
Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere’de bulunan tarihi cami, Akkoyunlular’dan Korkmaz Beyin oğlu Ferahşad Bey tarafından 1517 (923 Hicri) yılında yaptırıldı.
Ferahşad Bey Cami, medrese, han, hamam, imaret ve konukevi içeren bir yapı topluğunun sadece bir parçası. Ferahşad Bey tarafından yaptırıldığı bilinen bu yapı topluluğundan han, imaret ve konukevi ile ilgili günümüzde hiçbir iz kalmamış, hamam ise harap bir durumdadır.
Yapı topluluğunun kuzeydoğu köşesinde 16.yüzyılın başında yapıldığı sanılan beş bölümlü bir medrese yer alıyor. Bu medresenin avluya açılan kapıları ve pencerelerinin kemerleri üzerine Farsça yazılı kitabeler bulunmaktadır. Yapı topluluğunun üzeri düz toprak damla örtülüdür.
Osmanlı mimarisinin tek kubbeli cami tiplerinden olan bu yapı iki renkli kesme taştan yapılmıştır. Yalnızca kare kaide üzerinde yükselen minaresi tuğladandır.
Caminin önünde üç sütunun taşıdığı ve ibadet mekânının uzantısı olan duvarlarla desteklenen kubbeli, üç bölümlü son cemaat yeri bulunmaktadır. Yuvarlak kemerli kapısından kare planlı caminin içerisine girilmektedir.
Cami, Akkoyunlular tarafından yaptırılmasına rağmen tek kubbeli mimarisiyle Osmanlı eserlerine benzerliğiyle dikkat çekmektedir. Tarihi kaynaklarda geçmiyor ama caminin Osmanlı döneminde tadilattan geçmiş olabileceği tahmin ediliyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Bayburt Postası sitemize
abone olun.