En sevilmeyen icatlar, ‘top ten’

Hayatımızda çok önemli yer kaplayan ilk on şeyi saysak, mutlaka bunların arasında aslında hiç sevmediğimiz şeylerin de olduğunu görürüz. Ama önemlidirler. BBC’nin yayımladığı Focus dergisinin 4100 kişi arasında yaptığı ankette, en sevilmeyen icat olarak "silah" çıktı. Silahtan sonra en sevilmeyen icat ise cep telefonu. Din de sevilmeyen icatlar içinde gösterilerek ilk 10’a girdi.

Abone Ol

Hayatımızda çok önemli yer kaplayan ilk on şeyi saysak, mutlaka bunların arasında aslında hiç sevmediğimiz şeylerin de olduğunu görürüz. Ama önemlidirler. BBC’nin yayımladığı Focus dergisinin 4100 kişi arasında yaptığı ankette, en sevilmeyen icat olarak "silah" çıktı. Silahtan sonra en sevilmeyen icat ise cep telefonu. Din de sevilmeyen icatlar içinde gösterilerek ilk 10’a girdi.

Nükleer enerji, üç tekerlekli pilli bir araç olan "Sinclair C5" ve televizyon yüzde 9’la üçüncü sırayı aldılar. Otomobil, sigara, fast-food ve trafik radarı da insanların en sevmediği icatlar arasında.

Anketin en ilginç yanlarından biri ise insanların "din" olgusunu en sevilmeyen icatlar arasında göstermesi oldu. Din, yüzde 2’lik oy oranıyla en sevilmeyen icatlarda "ilk 10" listesine girdi.

Bunların dışında bilgisayar oyunları, para, çiklet, internet, plastik, alkol ve reklam da sevilmeyen icatlar listesinde üst sıralarda yer almış.

Focus dergisi editörü Paul Parsons, "İnsanları nelerin öfkelendirdiğini öğrenmek ilginç geldi. Hayatımızda çok önemli rol oynayan modern teknoloji ürünleri bile aslında herkesi memnun etmeyebiliyor" demiş. Artık olmazsa olmazlarımız arasına girmiş hemen her icadın üzerimizde kurduğu hâkimiyet, dinin bile icat ve hatta kötü icat olduğunu söylemeye kadar gidebiliyor. Sizce nedir bu, bir özlem mi?
 
DİJİTAL DÜNYA BÜYÜYOR

İnternette bir konuyla ilgili bilgi araştırması yaparken adresler beni en son, emc.com/about/destination/digital_universe adresine getirdi. Ve hızla büyüyen bu dijital dünyanın gerçeklerini sizlerle de paylaşmaya karar verdim. Sitede çok önemli bulduğum bazı bilgiler dehşet verici:

- 2006 senesinde dijital dünyanın boyutu 161 milyar gigabit'tı. (161 exabit).
- IDC, 2010 senesine kadar yıllık bilgi büyüme oranının 6 katına çıkmasını öngörüyor.
- 2010 yılına gelindiğinde, dijital dünyanın yaklaşık yüzde 70'i bireyler tarafından yaratılacak ve dijital dünyanın en az yüzde 85'inin güvenlik, gizlilik, güvenilirlik ve uyumluluğundan kurumlar sorumlu olacak.
 
Her tür medyaya yer var

- Görseller: Dünyadaki dijital kameralar, kameralı cep telefonları, tıbbi tarama cihazları, güvenlik kameraları gibi 1 milyardan fazla cihaz tarafından çekilen görseller, dijital dünyanın en büyük bölümünü oluşturuyor.
- Dijital kameralar: 2006 senesinde sabit dijital kameraların çektiği görsel sayısı dünya çapında 150 milyarı aştı. Kameralı cep telefonları ile çekilen görsel sayısı ise yaklaşık 100 milyardı. IDC, 2010 senesinde çekilecek görsel sayısının 500 milyarı aşacağını öngörüyor.
- Video kameraları: Günümüzden 2010 senesine kadar video kameraların kullanımı dakika bazında iki katına çıkacaktır.
- E-posta: 1998 senesinde 253 milyon olan e-posta hesap sayısı, 2006 senesinde yaklaşık 1.6 milyara ulaştı. Aynı süre içerisinde, yollanan e-posta sayısı, e-posta yollayan insan sayısından üç kat hızlı büyüdü. 2006 senesinde, yalnızca iki kişi arasındaki e-posta trafiği spam posta hariç, 6 exabit'tı.
- Hızlı mesajlaşma: 2010 senesine kadar hızlı mesajlaşma hesap sayısı 250 milyona ulaşacak. Bu rakama bireylerin işle ilgili yollayacakları hızlı mesajlar da dahil olacak.
- Internet: 1996 senesinde, interneti düzenli olarak kullanan yalnızca 48 milyon insan vardı. O sene, World Wide Web - www yalnızca iki yaşındaydı. 2006 senesinde internet kullanan 1.1 milyar insan vardı. IDC bu rakamın 2010 senesinde, 1.6 milyara ulaşmasını bekliyor.
- Yapılandırılmamış bilgi: Dijital dünyanın yüzde 95'ten fazlası yapılandırılmamış bilgilerden oluşuyor. Kurumlarda, yapılandırılmamış bilgiler tüm verilerin yüzde 80'inden fazlasını oluşturuyor.
- Uyumluluk ve güvenlik: Bugün, dijital dünyanın yüzde 20'si uyumluluk kurallarına ve standartlarına tabidir ve yüzde 30'u da yakın gelecekte güvenlik uygulamalarına tabi olacaktır.
- Sınıflandırma: IDC bugün, organizasyon bilgilerinin yüzde 10'dan daha azının değerlerine göre sınıflandırıldığını ya da derecelendirildiğini öngörmektedir. IDC sınıflandırılmış veri miktarının yıllık büyüme oranının yüzde 50'den fazla olmasını beklemektedir. O gelişen ekonomiler - gelişmekte olan ekonomiler dijital dünyanın yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Bu oran gelişmiş ekonomilerden yüzde 30-40 oranında daha hızlı büyüyecektir.

Trendler, tarihçe ve koruma ile ilgili daha fazla bilgi için emc.com/about/destination internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.