Eğitimde mutlaka olması gereken 4’lü
Bugün gençlerimizin daha iyi olması konusunda pek çok şey söylenip yazılıyor. Fakat asıl mesele işin özünü yakalamakta ve genleri iyi anlamakta gizli.
Teknoloji çağının çocukları anne babalar için hatta ileri kuşak öğretmenler için iletişimi zor bir nesil.
Hata Marc Prensky’nin ifadesiyle “dijital yerliler ve dijital yabancılar” şeklinde ayrılacak kadar birbirlerinden uzaklar. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türk toplumu okuyarak değil de izleyerek öğrenmeyi tercih ediyor.
Oysa okumadan entelektüel olmak asla mümkün değildir. İşte bu sebeple formüle ettiğim olmazsa olmaz dörtlümü sizlerle paylaşmak isterim.
Bunlar:
1. Okumak: Okuma birinci koşuldur. Zihnimizdeki nöronlar arası kompleks ilişkilerin gelişebilmesi, karmaşık kodların çözülebilmesi için okumak şarttır. Bu aslında insana Allah tarafından verilen ilk emirdir. Bunun yanında “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu” ilahi mesajı da yine okumanın gerekliliğine vurgu yapar.
2. Dinlemek: Mevlana’nın mesnevisi “dinle” diye başalar. Bu müthiş bir vurgudur aslında. İnsanın geliştiren olgunlaştıran hatta olgunluğunun göstergesi olan bir başat kriterdir. Bugün yitirdiğimiz önemli hasletlerden biridir dinlemek. Anlam için önce ön koşulsuz, sakin ve etkin bir dinleme gerekir. Dinlemeden konuşmak büyük hatalarında sebebidir çoğu zaman.
3. Tefekkür Etmek: Bu bir entelektüel için olmazsa olmazdır. Öğrenilenlerin içselleştirilmesi, hazmı için çok gereklidir. Hatta yine Allah Kur’an-ı Kerimde pek çok ayette, “siz akletmez misinizi, bunda akıl sahipleri için ibretler vardır” diyerek düşünenlere ve tefekkür edenlere seslenir. Bir dakikalık tefekkürü bin yıllık nafile ibadete eş turtan bir inancı taşırız çoğumuz. Çünkü düşünmeyen ve akletmeyenlerden çok çekti bu toplum. Tefekkür düşünceleri demlendiren olmazsa olmazdır. Bütün büyük âlimler bu yoldan ilerlediler. Oysa yaşadığımız çağ bizi kuşatan ve düşünmekten uzaklaştıran bir yoğunluk ve yoruculukta akıyor. Hep bir yerlere yetişmek için adeta yarış halindeyiz. Bu gerçekte de insan fıtratına aykırı bir durumdur. Pek çok psikolojik sorunun temelinde de işte insanı kendinden dahi uzaklaştıran bu koşturmaca vardır.
4. Sabır: Bu günlerde hepimizin fazlaca ihtiyaç duyduğu bir şeydir. İnsan hayatı aceleye gelemez. Gecekondu gibi inşa edilemeyecek bir kutsal inşadan bahsediyoruz. Sabır bizim inanç ve değerler manzumemizin önemli bir unsurudur. Peygamberimiz, “sadece Asr Suresi nazil olsa insanlığa yeterdi” derken de aslında sabrın önemine işaret etmiyor mu?
Evet, hayatı doğru okumak ve doğru formülize etmek önemlidir. Karmaşadan kurtulmak ve sadeleşmek, okumaya, düşünmeye, dinleme bolca ve sabır eşliğinde zaman ayırmak gerek.
Saygı ve sevgilerimle…