Ekonomi

Çiftçilere toplam 1 milyar TL destek!

Çiftçilere i̇letilen desteklerin detaylarına ilişkin ülke genelindeki farklı belediyeler ocak ayının ortalarında duyurular yayınlıyorlar.

Abone Ol

Farklı alt başlıklardan oluşan ocak ayının üçüncü tarımsal destek ödemesinin bu hafta cuma günü sağlanacağına dair tahminler bulunurken, ocak ayı boyunca ve ilerleyen süreçlerde cuma günleri tarımsal destekler iletildikçe bakanlık bilgilendirmede bulunacak.

2025 yılının ilk tarımsal destekleri, bakanlığın farklı programlar çerçevesinde sunduğu desteklere dair araştırmalar hız kesmeden devam ederken, ilerleyen süreçlerde destek programlarına ilişkin yeni gelişmeler yaşanması halinde bakanlığın bilgilendirmede bulunması bekleniyor. Tarımsal destek ödemelerinin yanı sıra ülke genelindeki farklı belediyelerin üreticilere sunduğu destekler de merak edilen konular arasında yer alıyor. Ocak ayının ortalarında desteklerin ayrıntılarına ilişkin belediyelerin resmi internet sitelerinden ve sosyal medya hesapları üzerinden duyurular yayınlanıyor.

Çiftçilere 1 Milyar TL’lik Destek

Üreticilere destek olabilmek için önceki aylarda olduğu gibi ocak ayında da bakanlığın çalışmaları devam ederken, ocak ayının ilk iki tarımsal destek ödemesinin ardından üçüncü tarımsal destek ödemesinin de bu hafta cuma günü sağlanacağı düşünülüyor.

Bakanlığın tarımsal destek ödemelerine dair gelişmeler yakından takip edilirken, belediyelerin mazot, gübre, fidan, fide destekleri de en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Çiftçilere sunulan desteklere ve söz konusu desteklerin başvurularına ilişkin her geçen gün yeni açıklamalar gelmeye devam ederken, altı yıllık süreçte çiftçilere 1 milyar TL değerinde kaynak sağlandığını belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “Milletin parasını kendi paramızdan daha özenli harcamamız lazım. Mali olarak güçlenmenin bir yolu da bütçeyi doğru yönetmek ve bu sayede elde ettiğiniz tasarrufu doğru alanlara yöneltmek. Bu alanda (fidanlık alanı) toplamda 400 milyon liralık bir tasarruf var. Yetiştirilmiş olan ağaçlara ve diğer türdeki bitkilerin toplam ekonomik değeri 400 milyon lira. Onların içinde ürettiğimiz ‘torf’ mesela… Onu doğru yöneterek 160 milyon lira da oradan tasarruf sağlıyoruz. Çiftçimize toplam verdiğimiz destek de 1 milyar lira. Buraları doğru yönettiğinizde o zaman çiftçiye verilecek kaynak da ortaya çıkmış oluyor. ‘Maliyetleri nereden azaltabiliriz?’, ‘harcamaları nasıl daha tasarruflu yapabiliriz?’, ‘sonraya bırakacağımız işler nedir?’, bunların sıralamasını sürekli gözden geçiriyoruz. Bunun neticesinde de bu bereket ortaya çıkıyor” dedi.