Eğitim

Bayburt Üniversitesi, YÖK 2024 Raporu’nda Türkiye’nin En Başarılı Üniversiteleri Arasında

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan 2024 yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu, Bayburt Üniversitesinin akademik başarı ve kalite odaklı büyüme hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini bir kez daha kanıtladı.

Abone Ol

Bayburt Postası - Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki Akademik Yıl Açılış Töreni ile aynı dönemde yayımlanan rapor, Türkiye genelinde üniversitelerin performansını ölçen birçok önemli kategoride sıralamalar içeriyor. Bayburt Üniversitesi, bu değerlendirmelerde yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımında 201 üniversite arasında ilk sıradayken, akademisyen başına düşen ulusal yayın ortalaması kategorisinde 4’üncü sırayı, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayısında ise 19’uncu sırayı alarak ülkenin en başarılı yükseköğretim kurumları arasına adını yazdırdı.

Rapora göre, Bâbertî Külliyesindeki toplam elektrik enerjisi tüketiminin %58’ini karşılayan Güneş Enerjisi Santraliyle yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı kategorisinde Türkiye’de ilk sırayı alarak büyük bir sürdürülebilirlik ve çevrecilik başarısı gösteren Bayburt Üniversitesi aynı zamanda öğretim elemanı başına düşen ulusal yayın ortalamasında da 0,637 oranıyla Türkiye genelinde 4. sırada yer aldı. Bayburt Üniversitesi ayrıca 506 proje ile en fazla TÜBİTAK proje desteği alan 19’uncu üniversite olmayı başararak yükselişini sürdürdü. Bu güçlü performans, akademik gelişimin istikrarlı bir şekilde devam ettiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, bu başarıları akademik ve kurumsal büyüme hedefleriyle ilişkilendirerek şunları söyledi:

“Üniversitemizin YÖK 2024 raporunda elde ettiği başarı, bir ekip çalışmasının ve uzun vadeli stratejik hedeflerimizin somut bir yansımasıdır. Yenilenebilir enerji alanındaki çevreci yatırımlarımızın bize katma değer üreteceğini biliyorduk ancak bu alanda Türkiye’nin en önde gelen üniversitesi olmak; sürdürülebilirliğin ne ölçüde içselleştirilmiş bir kurum kültürü olduğuna işaret ediyor. TÜBİTAK proje desteği alan üniversiteler arasında üst sıralarda yer almamız ve öğretim elemanı başına düşen ulusal yayın ortalamasında 4. sıraya yükselmemiz, akademisyenlerimizin ve araştırmacılarımızın üstün çabalarının bir sonucudur. Bu başarıyı, üniversitemizin yalnızca akademik alanda değil, aynı zamanda kurumsal anlamda da büyüme ve gelişim yolunda attığı adımların bir göstergesi olarak görüyoruz."

Rektör Türkmen, gelecek hedeflerine ilişkin öngörülerini de şu sözlerle dile getirdi:

“Yeni akademik yıl ile birlikte, bilimsel araştırmaların niteliğini artırmak, ulusal ve uluslararası projelere daha fazla katılım sağlamak, topluma ve sanayiye yönelik çözümler üreten araştırmalar geliştirmek gibi temel önceliklerimizi sürdüreceğiz. Akademik başarılarımızı kurumsal büyüme ile taçlandırarak, sadece Türkiye’de değil, dünya çapında bilinirliği olan bir üniversite olma yolunda ilerlemeye devam edeceğiz.”

Bayburt Üniversitesi, 2024 yılı boyunca daha fazla akademik başarıya ve projeye imza atmayı hedeflerken, bu başarılar aynı zamanda üniversitenin bilim dünyasındaki saygınlığını pekiştirecek adımlar olarak değerlendiriliyor.