İnsanlar

Bayburt'ta düğün törenlerinin bir parçası: Gelin Alma

Türk düğün adetleri asırların bir getirisi olarak yaşıyor, yaşatılıyor. Anadolu’da Türklerin ilk yerleştiği yerlerden olan Bayburt’ta düğün adetleri olanca coşkusuyla yaşatılıyor. Bunlardan biri de gelin alma.

Abone Ol

Bayburt Postası - 1960’lı, 70’li yıllara kadar faytonlar, kızaklar eşliğinde gerçekleştirilen gelin alma adeti günümüzde çağın gereklerince uzun araç konvoyları eşliğinde yapılıyor. Bugün sanayi esnafından Cengiz Kahraman’ın oğlu Mustafa Mete için yapılan törende olduğu gibi..

Sabah saat 10.00 gibi Tuzcuzade Mahallesi’nde bir araya gelen dünürcüler burada yapılan ikramların ardından yola koyuldular. Yolda sıraya giren araçlardan dünürcü başı olarak seçilen kişiler, gidilecek köyün delikanlılara verilmek üzere para topladılar. Sonrasında onlarca araç konvoylar eşliğinde Taşkesen (Hızeverek) köyünün yolunu tuttular.

Kornalar eşliğinde Taşkesen köyüne giren dünürcüler burada köy odasında yapılan şeker ikramının ardından gelin evinin önüne kadar yürüyüp orada davul zurna eşliğinde bar oynadılar. Bu sırada düğün sahibi Cengiz Kahraman tarafından gelin babaevinden alınarak, dünürcüler yine konvoylar eşliğinde kornolar çalarak Bayburt merkeze geldiler.

Cengiz Kahraman’ın evinin önünde davul zurna eşliğinde sergilenen Bayburt Barlarının ardından dünürcüler kendileri için hazırlanan yemekleri yediler. Cengiz Kahraman’ın sanayideki işyeri önüne kurduğu masalarda ikram ettiği dünürcü yemeğini yiyen davetlilerin geriye tek bir görevleri kaldı. Akşam yapılacak düğünün ardından gelin ve damatı yine konvoylar eşliğinde düğün salonunun önünden alarak, düğün sahibinin evine kadar getirecek, burada bardan anlayanlar bir iki tur dönecek ve düğün sahibine ‘hayırlı olsun’ temennisinde bulunacaklar. 

Ne güzel adetlerimiz var böyle, bin yıllar boyu daha yaşasın..

Fotoğraflar ve Yorum-Haber: Murat Okutmuş