Gümüşhane yapay ve uydurma bir İl’dir, 1927’de Kurtuluş Savaşı döneminin ünlü Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç’ın çabaları sonucu oluşturulmuştur. O zamana dek, Trabzon’a bağlı ufacık bir ilçe, il yapılıyor, Gümüşhane’den kat be kat büyük olan Bayburt da Erzurum’dan alınıp bu uyduruk İl’e bağlanıyor. Bu uyduruk il ve Bayburt bağlamında bir anekdot anlatılır: İsmet Paşa, Gümüşhane’ye gelir Cumhurbaşkanı olarak. Gümüşhane çarşısını da gezmek ister, fakat Gümüşhane’de çarşı yoktur, “Paşam buyrun sizi Bayburt’a götürelim, Bayburt’un çarşısını gezin” derler ve öyle de yapılır. Bayburt bu haksızlığı asla içine sindirememiştir ve sonunda 1989’da apar topar il yapılmıştır iki uyduruk ilçe bağlanarak (ben de bu uyduruk ilçelerden birindenim, kimse alınmasın).
Yani bu iş bitmemiştir.
Bakınız neler yapılmalı, benim aklımdan neler geçiyor, sizlere de sunayım, sizler de düşünün bunun üstüne.
-Gümüşhane’nin il statüsüne son verilip, ilçe yapılmalıdır ve Torul’la birlikte Trabzon’a bağlanmalıdır.
-Kelkit ve Şiran, zaten ekonomik olarak bağlı oldukları Erzincan’a bağlanmalıdır. Buna karşılık
-Erzincan’ın Otlukbeli İlçesi Bayburt’a, Tercan da eskiden bağlı olduğu Erzurum’a bağlanmalıdır.
-Erzurum’un Olur İlçesi ise daha yakın olduğu ve kültürel olarak daha çok benzediği Artvin’e bağlanmalıdır.
-Erzurum’un Pazaryolu İlçesi (Eski Norgâh yani) Bayburt’a bağlanmalıdır.
-Şimdilerde Gümüşhane’ye bağlı olan Köse ilçesi de Bayburt’a bağlanmalıdır.
-Kürtün İlçesi de Giresun’a verilmelidir.
Eveet şimdi yaslanın geriye, yeni oluşacak haritaya bir bakın. Bayburt, artık merkez ilçe dışında 5 ilçeli bir yer. O yeni üç ilçe neler katar Bayburt’a neler…
Erzincan daha derli toplu bir il.
Erzurum iki küçük ilçeyi verip daha büyük ve gelişmeye uygun bir ilçeyi almış.
Trabzon, güneye doğru genişlemiş, eski yerlerine kavuşmuş.
Ve Kürtün de Giresun’a uygun düşmüş.
İşte böyle, hadi hayırlı olsun!
Olmaz mı diyorsunuz? İsrail parlamentosunda şu ifade yazar: “Sen istersen o bir hayal değildir.” Onlar istediler, ısrarla istediler, hayalleri gerçek oldu, siz de isteyin!
Ve Gümüşhaneliler, kızmayın, küsmeyin, iki dağın arasında daracık bir alanda il olmuyor, olmayacak, o güzelim tarihi Gümüşhane evlerinin ve meyve bahçelerinin bile, betonlaşma uğruna canına okudunuz. Gümüşhane ve Torul her yönüyle (coğrafi, kültürel) Trabzon’dur, size orası uygundur. Zaten tarih boyunca, il oluncaya dek Trabzon’u Gümüşhaneli aileler yönetmiştir. Yine öyle olur, varın yönetin daha büyük bir il’i…