Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik arasında “Kadınların ve Engelli Bireylerin Ekonomik ve Sosyal Hayata Katılımlarının Güçlendirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Söz konusu protokol kapsamında, müjdeli haberler vererek kadınların ve engelli vatandaşların istihdamının artırılacağını söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, konuya ilişkin detayları paylaştı.
Bakan Göktaş, engelli istihdamı yönelik yaptığı açıklamada engelliler için fırsat eşitliğini sağlamanın en büyük önceliklerinden biri olduğunu söyledi. Göktaş, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamını artırmaya yönelik politikalarımızla, onların sadece bir iş sahibi olmalarını değil, aynı zamanda kendi potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri bir çalışma ortamında yer almalarını hedefliyoruz."
Bu çerçevede, her engelli vatandaş için aylık 5 bin 007 TL ücret teşvikiyle 2024'te korumalı iş yerlerine 2,6 milyon TL ödeme yaptıklarının altını çizen Bakan Göktaş, "Ayrıca 2002'den bugüne kadar kamuda engelli istihdamında 12 kat artış sağlayarak, 70 bin 878 engellinin kamuya yerleştirilmesini sağladık. Önümüzdeki aylarda 2022 ve 2024 EKPSS sonuçları ve kamu kurumlarının talepleri doğrultusunda kamuya engelli memur yerleştirmesi yapacağız” dedi.
KADIN İSTİHDAMI ARTACAK
Öte yandan, kadınların da iş gücüne katılımını genişletmenin, finansal büyümenin en büyük etkenlerinden biri olduğunu vurgulayan Mahinur Özdemir Göktaş, kadın istihdamını teşvik eden projeler vasıtasıyla kadınların yanlarında olmayı sürdüreceklerini söyledi.
Bakanlığın hazırladığı 12’nci Kalkınma Planı doğrultusunda başta kadın ve engelli vatandaşlar olmak üzere özel politika ihtiyacı duyulan grupların istihdamının genişletilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Bakan Göktaş, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımızı, bu hedefi gerçekleştirecek somut adımları içerecek şekilde hazırladık. Bu doğrultuda kadınların istihdama katılımını artıracak mesleki eğitim programları, girişimcilik destekleri, çalışma hayatında kadın-erkek fırsat eşitliğini güçlendirecek politikalar ve esnek çalışma modellerine yönelik hedefler belirledik. Kadın istihdamını destekleyen, kadın girişimciliğini teşvik eden ve kadın kooperatiflerini güçlendiren projeler yürütüyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız öncülüğünde İş Pozitif Programı, kadın istihdamını artırmak ve kadının çalışma hayatına aktif katılımını sağlamak için yürüttüğümüz projelerden biridir."