HDP: "Bayburt'un vekil sayısı nasıl arttı?"

Halkların Demokrat Partisi (HDP) Bayburt’un artan vekil sayısı ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

HDP: "Bayburt'un vekil sayısı nasıl arttı?"
Bayburt Postası - Halkların Demokrat Partisi (HDP) Bayburt’un artan vekil sayısı ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 Nüfus Sayımı Sonuçları'na göre 80 bin 607 olarak kaydedilen Bayburt’un nüfusu, 2013 nüfusuna göre 4 bin 987 kişilik artış göstermişti. Bu artışa rağmen Bayburt, Türkiye'nin en az nüfusuna sahip olma geleneğini 2014'te de sürdürürken, vekil sayısı ise sürpriz bir şekilde 1'den 2'ye yükselmişti.

HDP, artışın nedenini merak ediyor

Kentte başlatılan ikametgah çalışmasının verilere göre nüfus artışında önemli oranda etkili olduğu ortaya çıkarken, HDP de şimdi bu artışın nedenini merak ediyor.

Konuyla ilgili YSK’ya başvuran HDP yetkilileri tarafından Bayburt ve Muş illerinin milletvekili sayılarının yeniden belirlenmesi talep edildi. YSK’ya sunulan talep dosyasında, “Türkiye'de işsizlik ve göç nedeniyle nüfusu azalmakta olan 18 ilimiz bulunuyor. Bunlardan biri de Bayburt. Bayburt ilinin nüfus bilgileri dikkate alındığında 2011 yılı hariç sürekli olarak bir azalma görülmektedir. Bayburt nüfusu 2011’de 76.724, 2012’de 75.797, 2013’te 75.620 iken 2014’te bir anda 80.607’ye çıkmıştır. Nüfus kayıtlarındaki bu dramatik artışa rağmen ildeki seçmen sayısının ise artmadığı aksine bir miktar düştüğü de istatistiklerde görülüyor. Ocak ayında nüfusun bir anda 5 binin üzerinde artması ve 3 ay içinde bu sayının tekrar normal seyrine dönmesi Bayburt ilinin milletvekilliği sayısı ile açıklanabilir. İçişleri Bakanlığı'ndan TÜİK üzerinden YSK'ya bildirilen istatistiğe göre 80 bin 607 nüfuslu Bayburt'u 3 milletvekili için gerekli nüfusunun ardından 79 bin 890 artık nüfusu ortaya çıkan Muş izlemiş ve Bayburt lehine ortaya çıkan 717 fark ile Muş'un 4 olan milletvekili sayısı 3'e düşmüş, Bayburt'un vekil sayısı ise 2'ye çıkmıştır.” denildi.

İkinci vekili 717 kişiyle kurtaran Bayburt'un yeni vekili Muş'tan gelmişti

ADNKS 2014 Yılı sonuçlarına göre, 2011’de yapılan seçimlere göre 8 ilde sandıktan çıkan vekil sayıları değişmişti. Elazığ, Kütahya, Manisa, Muş ve Ordu’nun vekil sayısı 1’er azalırken, İstanbul’un 3, Ankara ve Bayburt’un ise 1’er artmıştı. 550 milletvekilinin nüfusa göre 81 ile dağılımı yapıldığında daha önce 85 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İstanbul'un 88’e, 31 milletvekili çıkaracağı tespit edilen Ankara'nın 32’ye ve 1 milletvekili çıkaracağı tespit edilen Bayburt’un ise 2’ye yükseldi.

ADNKS 2014 sonuçları baz alınarak yapılan hesaplamada, yeni nüfusu 80 bin 607 kişi olarak açıklanan Bayburt, artık nüfusa göre milletvekillerinin dağıtıldığı ilk 39 il arasında kıl payı yer almıştı. Muş’un genel nüfusu düştüğü için ve aynı şekilde vekil sayısını belirleyen artık nüfusu da 79 bin 890'a gerilemişti. Böylece TÜİK tarafından açıklanan son nüfus sayımının ardından Bayburt, 2. vekil sayısına tam 717 kişilik fazla nüfusla ulaştı.

İlk kez Bayburt Postası duyurmuştu

Öte yandan TÜİK’in 81 ilin nüfusunu açıklamasının hemen ardından nüfusa göre yapılan milletvekili dağılımını Türkiye’de ilk kez Bayburt Postası duyurmuştu.

ADNKS 2014 yılı sonuçlarına göre, seçim çevreleri ve her seçim bölgesinin çıkaracağı milletvekili sayılarının değiştiğini ilk kez duyuran Bayburt Postası, 5 ilin vekil sayısının azaldığını, 3 ilin vekil sayısının  ise yükseldiğini sıcağı sıcağına açıklamıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
HASAN 9 yıl önce

bayburt da huzur var da ondan

Avatar
Safak Güngör 9 yıl önce

nedeni sanal göç.

Avatar
Ahmet Çağıldak 8 yıl önce

Yok canımm iktidar partisinde hile olmaz.